снимка: topartist.bg

снимка: topartist.bg

Българската песен  “Аадия” на Диана Дафова от албума “Звуци на земята”, която привлича вниманието на НАСА, се носи в необятната вселена.

Едно от най-големите постижения на Диана Дафова несъмнено е песента й “Аадия”, което означава “вселена, космос” и песента носи точно това послание.

Името на Диана Дафова е познато почти в цял свят. Певицата е доста популярна в САЩ и Англия, където е изнасяла мащабни концерти. От години Диана живее и твори извън границите на България. Родена е в София през 1958 г. в семейство на професионални музиканти. Още на 5-годишна възраст започва да се занимава с музика. Завършила е Музикалното училище “Владимир Пипков” . Богатото й музикално творчество е микс от различни жанрове като например ортодоксални мелодии с български фолклор – точно такава е песента “Аадия”. Певицата пише и пее на различни езици, можем да открием нейни парчета на цели 16 езика.

“Записах макси сингъла “Звуци на земята “ (Sounds of the Earth) в Холандия и това беше първия макси сингъл, който правя през последните години – “Аадия” беше първата песен”, споделя певицата.

снимка: topartist.bg

снимка: topartist.bg

След дългогодишно сътрудничество на Диана с НАСА, решила да им остави в ПР офиса подарък своя диск с писмо, в което обяснява какво е посланието на музиката. Няколко дена по-късно Диана е получила покана от директора на Американската правителствена агенция (НАСА) да наблюдава излитането на совалката “Колумбия”, с която трябвало да полети в Космоса песента й “Аадия”. Певицата присъствала като специален гост на изстрелването на совалката: “Не съм си мислила, че песента може да излети в Космоса със совалка”, заяви Диана. “Това беше един подарък на съдбата и едно от най-невероятните неща, които съм изживявала в живота си”, споделя още певицата.

Сега две велики български песни звучат в безкрайния Космос. Едната е на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин“ и “Аадия” на Диана Дафовa – като музикално послание от Земята към далечния Космос.

По случай 40 години от стъпването на луната, НАСА подари на Диана Дафова видео с уникални кадри от излитането на космическата совалка „Колумбия през 1998 г. с нейната песен „Аадия“ на борда, заснети в космическия център Cape Canaveral, Флорида.

Можете да видите това видео с песента и кадри от изстрелването на совалката Колумбия:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!