Фестивалът Ратха Ятра е едно пъстро и невероятно красиво шествие съпроводено от много въздействащи танци и музика. Това е един парад на любовта и радостта! Началото на шествието ще се състои в 17:00 ч пред Народен Театър на 10-и септември 2016г в гр. София. Ратха Ятра е фестивал свързан с ведическата култура и философия още от дълбока древност. За повече информация можете да видите на страницата на събитието във facebook.com

Всички посетили миналогодишния фестивал Ратха Ятра помнят невероятния Дина Даял-воинът монах. Той успя да ни зашемети със своето артистично представяне на древните индийски бойни техники! Тази година, воинът ще е Падма Лочан, ученикът на Дина Даял, който ще провокира публиката и ще превърне вечерта в приключение. Ще открехне вратата към света на старите източни бойни практики и в танца си ще завърти майсторски меч, тояга и чакра.

Самият той разкрива повече интересни факти за своят живот, път и учение, както и какво ще включва неговото изпълнение тази година на фестивала Ратха Ятра в направеното интервю по-долу.

От колко време практикуваш това източно древно изкуство и кой е твоят първи учител? Как това е повлияло на живота ти?

Започнах с това източно древно изкуство когато бях на 7, преди около 13 години. Първият ми учител беше баща ми, тренираше ме в Манипури стил. Това беше и периодът, когато за първи път обиколих Европа като изпълнител. Баща ми оказа голямо влияние върху моя живот, като неговото мислене, усилена работа и личен пример ме вдъхновиха да продължа напред.

Каза, че баща ти е първият ти учител и ти е повлиял. Пътят на духовен воин негов избор ли е или твой?

Мой личен. Освен от баща ми, бях вдъхновен и от Дина Даял. Когато бях малък Дина Даял ни посещаваше и практикуваше с баща ми, защото той беше и негов учител. Наблюдавах Дина Даял с каква сила и желание се стреми да стане перфектния воин-монах и как успява напълно да се съсредоточи. За мен това беше също много вдъхновяващо.

Как би описал връзката между учител и ученик в това древно изкуство?

Връзката е много интересна. В началото младият воин е воден от егоистичното желание да стане най-великият, да се прослави, да бъде забелязан, дори и да надмине учителя си. Когато избрах Дина Даял за учител, разбрах, че връзката ни не е обикновена – аз не само уча от него бойни изкуства, но той ми помага и ме напътства да развия и духовната си сила. Разбира се, ако искаш да станеш най-добрия воин, избираш най-добрия учител.

Искаш ли да станеш по-добър от Дина Даял?

Това беше мотивът ми в началото, но когато започнах да практикувам разбрах, че всеки човек е различен и има различни качества. Разбира се целта на истинския учител е така да обучи следващото поколение, че то да стане още по-добро от предходното. И съвсем естествено беше с времето да осъзная, че не искам да стана по-добър от него, а само да получа неговите благословии и да използвам това, на което ме учи, за да се развивам все повече.

Колко време отнема на един артист да се подготви за представление?

Има ежедневна и непосредствена подготовка. Тренирам всеки ден по няколко часа, следвам стриктен режим и диета. Преди представление започвам с подготовката 3-4 часа по-рано, защото трябва да се подготвя за физическото натоварване – загрявам, репетирам изпълнението си първо в ума, после физически, приготвям костюмите и грима.

Какви качества трябва да придобие човек, за да може да практикува това древно изкуство?

По природа всички ние имаме заложени необходимите качества на воина, но някои от тях сме открили и развили, други сме занемарили. По-скоро става дума не за придобиване на качества, а за тяхното развиване. Основните качества на воина са решителност, отдаденост и взискателност към самия себе си.

 

Но каква е разликата между тези, които просто практикуват бойни изкуства, и истинския духовен воин?

Ратха Ятра фестивалДуховният воин не е воден от лични подбуди, като например да придобие неимоверна физическа сила. За духовния воин е най-важно да използва уменията си, за да защитава и предпазва обществото от деградация. Понякога намесата със сила е наложителна, но само в краен случай. Духовният воин се стреми да вдъхнови другите да се развиват – чрез изпълненията си или чрез личността си.

Какъв е сюжетът на танца за фестивала и какви видове оръжия ще използваш?

В основата на всяко изпълнение не стои конкретен сюжет, а по-скоро настроение или чувство.
Изпълнението с мечовете демонстрира насладата от битката – комбинация от щастие и агресия. И не защото воинът се наслаждава, че ще елиминира някого. Воинът тренира тежко всеки ден, за него животът е борба и мечовете показват насладата от тази борба – най-вече със самия себе си. Чрез изпълнението с тояга, воинът изразява своята решителност в боя и прямота. Изпълнението с чакрата е в настроение на умиротвореност и защита.

А костюмите и цветовете ? Крие ли се някаква символика зад тях?

За Ратха Ятра ще използвам същите костюми и сценографии, които използва и Дина Даял. Докато човек учи, не трябва да спекулира, а да се придържа към линията и напътствията на своя учител. Цветовете са тъмно червено и лилаво – израз на мъжествеността. Използвам „дхоти“ – традиционна индийска дреха (панталон), която се завързва по определен начин, характерен за воина – символ на древната традиция.

 

Каква е разликата между Падма Лочан на сцената и извън нея? Какво е твоето персонално оръжие във всекидневния живот?

В началото Падма Лочан в живота си беше Падма Лочан, а на сцената беше артист, който просто се опитваше да изпълни всичко коректно и да не обърка нещата. Но с течение на времето, настроенията и емоциите на Падма Лочан от ежедневието започнаха все повече да се проявяват на сцената. Изразявах ги с наслада. Идеалите и качествата, към които се стремях, започнаха да се проявяват на сцената. Постепенно разликата между артист и човек се стопи. Е, с тази разлика, че в ежедневието не се разхождам с меч в ръка. Моето главно оръжие е моята броеница за медитация – тя ме превръща от просто воин, в духовен воин. Духовността е най-важното оръжие на воина, чрез нея той може да постигне съвършенство.

Какво показваш чрез грима?

Целта на грима, както и на костюма е да изгради мъжествен образ. Гримът откроява очите и изразителността на лицето. Помага за пресъздаване на настроенията по време на представлението. Аз имам различен стил в грима от Дина Даял. Основно се опитвам да се фокусирам върху името си. Падма Лочан означава красив лотос. За това чрез грима си пресъздавам красивите форми на лотоса.

Ти следваш духовната традиция на ваишнавите, защо?

Роден съм в семейство на ваишнави и в началото беше естествено просто да следвам техния път. С времето осъзнах, че знанието във ваишнава традицията дава отговори на всичките ми въпроси и търсения. Всеки въпрос, който възникваше, получаваше своя отговор. Имам пълна вяра в тази традиция защото знам, че не само е отговорено на всичките ми въпроси, но ще бъде и на тези, които възникнат в бъдещето.

 

Ти си много млад, само на 20 г. Водиш живот, който е различен от този на твоите връстници. Как би ги вдъхновил?

Никога да не спират да се развиват. Трябва да полагаме ежедневни усилия да се развиваме, това да е основната ни цел. И ако успеем да го направим, ще знаем как да постъпим в дадена ситуация, въпреки житейските трудности. Най-важното е да останем ентусиазирани, без значение с какво се занимаваме. Дейността не е най-важното, по-важно е нашето съзнание, докато я извършваме. Това придава стойност на делата ни. Разбира се нужно е време, за да се постигне напредък. Началото винаги е трудно, но ако човек продължава напред, ще разбере, че истинският път на развитие води в крайна сметка към духовно израстване. Във всяко едно усилие резултатите идват с времето, но единствено в духовното усилие резултатът идва веднага!

 

Как духовният воин трябва да опазва мира?

Мисията на воина е да опази мира като следи всеки да изпълнява правилно своя дълг. Ако всички изпълняват своите задължения, всичко ще е наред. Не е нужно да има физическа намеса. Воинът е воден от чест и достойнство, стреми се да предпази другите от деградация и разруха. И дори в един свят на много култури и религии, воинът не е пристрастен, той се грижи еднакво за всички и се стреми да ги вдъхнови да следват морала и духовните ценности на собствената си култура.

10497928_919757558040771_3324317722858116138_oНа фестивала Ратха Ятра ще ви очакват и много други интересни изненади и артисти.
* Баджан и киртан – музикални жанрове от древна Индия с Kirtan Raga & Sacred Sound Band & Vraja
* Класически индийски танци с Nataraja dance school
* Йога с Iva Blagoeva
* Бойни изкуства с Padma Locan
* Графити на живо с Nasimo
* Огнено шоу на Raya&Geri

И още:
* Рисуване с къна
* Щанд с литература
* Ведическа кухня
* Сувенири (от Nasimo)


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!