Столицата на Втората българска държава попадна в класацията на една от най-големите платформи за сравняване на хотели от различни дестинации за почивка и отдих – Trivago.

През годините Велико Търново се е доказвал, че е град с традиция и архитектура, която надминава множество световни градове. Класацията, направена от световния сайт, определя третата позиция, като „Най-изгодна туристическа дестинация за съотношение между цена и качество на предлаганите услуги”.

Фактори, които са определящи за позицията, са средните цени за нощувка, оценка дадена на хотелите от потребителите. Тези резултати се базират на информацията събраната от всички обекти в дадения град.

Освен с добра хотелска база, Регионалният исторически музей във Велико Търново ще посрещне своите гости с находки от село Арбанси. В специално съоръжение, може да се видят 3D анимации, част от предметите и тяхната история.

Предметите са предимно от църквите на Арбанаси и некрополите. Самите находки са съдове и монети, които са били използвани при погребални обреди. Може да се забележат християнски символи, изобразени върху тях.

Други интересни предмети, които може да откриете са амулети с надписи, за които се предполага, че са молитви, копчета, игли, части от колан и др., изработени от мед, сребро и кост. Откритите пръстени са от злато, мед и бронз, украшенията се допълват от обици, накити от полускъпоценни камъни и стъклени мъниста.

Гостоприемството на старата българска столица и уникалното наследство, което може да откриете, е достатъчен повод да я изберете, като следваща дестинация за вашата почивка.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!