снимка: monitor.bg

снимка: monitor.bg

Централна минерална баня в София е паметник на културата с национално значение, построена през 1913 година на мястото на турска баня, която бива разрушена. По време на Втората световна война северното крило на сградата е пострадало, но по-късно е възстановено. В сградата, някогашната баня, ще се помещава музей, там ще се съхраняват 120 хиляди исторически ценности.

Външният вид на сградата и централният вход ще изглеждат по същия начин, басейните също ще бъдат запазени. За да изглежда максимално автентично, архитектурните орнаменти по фасадите ще бъдат реставрирани. Музеят, разказващ за историята на столицата от античността, е с площ от около 7900 кв. м. на четири нива. Там ще бъдат разположени 120 000 експоната, като всеки един от тях е с изключително важно историческо значение и може да бъдат видени от столичани и туристи от цялата страна.

снимка: dnevnik.bg

снимка: dnevnik.bg

Това са документи, картини, икони, вещи на видни хора, свидетелство за културата по това време, като бюрото на Стефан Стамболов от Бисмарк. Сред експонатите е каляската на френската кралица Мария Антоанета. От края на 18-ти век Златната колесница, пристигнала от Версай за сватбата на княз Фердинанд, както и най-старият автомобил в България – „Мерцедес“ от 1905 година. През 1893 година британската кралица Виктория подарява голям стенен часовник на княз Фердинанд по случай сватбата му с Мария Луиза. Всичко това ще видим съвсем скоро,  досега не е било възможно, поради липса на сграда.

Идеята за реставрирането на старата сграда и превръщането и в Музей води началото си още от 1998 година, а първи стъпки се правят през 2004 г. , започва се ремонт на фасадата, финансирани от програма “Красива България”. През 2008 година общината отпуска средства отново за възстановяването на сградата и превръщането му в Музей. Днес от бюджета на общината са осигурени 2,4 млн. лв. за ремонти на покрива, осветление на сградата и 5,9 милиона лева ще бъдат отпуснати по програма “Регионално развитие”.

Водолечебният и СПА център, по проект, ще се намират в северната част на сградата.

От кметството съобщиха, че таксата за посетители на Музея ще е 6 лв., а за ученици 2 лв. 40 лева ще струва билетът за групи от 8 до 10 човека.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!