Дебютният пълнометражен филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов стана известен още преди официалното му представяне в България. „Урок“ спечели четири награди от „София филм фест“ и се отличи на международните фестивали в Киев, Солун, Токио, Гьотенборг, Варшава, Анже и Сан Себастиян. САЩ и Канада вече закупиха лентата за разпространение. В България филмът „Урок“ тръгва по кината от 15 май.

Авторите на наградения български филм "Урок"

Източник на снимката: novinar.bg

Кристина и Петър се запознават през 2003 г., докато чакат пред египетското посолство да получат визи за филмовия фестивал в Исмаиля. Именно там Петър гледа филма на Кристина, в стил няма кино – „Тошка и Тошко“, а Кристина гледа неговия филм „Възкресение“. Двамата се връщат в България силно впечатлени от произведенията и авторите им и влюбени един в друг. Оттогава до днес, вече 12 години, семейният и творческият им живот вървят заедно, обединили двама млади таланти.

Първият им общ филм е „Аварийно кацане“ и излиза 2010 г. Той е отличен с награда на фестивала във Варна „Златна роза“ като най-добър игрален филм. През 2013 г. е реализирана втората обща творба на Кристина и Петър – късометражният филм „Скок“, който взема три награди от международни филмови фестивали в Южна Корея, Франция и Брюксел. Получава отличие за най-добър късометражен филм и от Българската филмова академия. Третата им творба е документалният филм „Реки без мостове“. Освен общите им творби, двамата са участвали в организирането и режисирането на някои епизоди от „Домашен арест“, „Къде е Маги?“ и „Стъклен дом“.

След натрупаните опит и обогатените знания, дебютният им пълнометражен филм „Урок“ се появява, провокиран от вестникарско заглавие за учителка, която обира банка в Плевен.  Филмът е замислен като част от трилогия, която да изкара на бял свят страховете и проблемите на обществото ни. Той е нискобюджетен, но се харесва на голяма и разнородна аудитория, защото разказва една човешка история, в която всеки може да бъде главния герой. Действието е увлекателно и „Урок“ грабва зрителското внимание от първата минута. Авторите му акцентират върху моралните проблеми и духовната криза. Може ли един почтен човек да се справи с безизходицата, без да престъпва честта си и да губи морала си?

Постер на българският филм Урок

Постер на филма Урок

Основан върху истински случай от недалечната ни криминална хроника, „Урок“ е силно въздействаща драма, която се занимава с моралните последици, до които води отчаянието. Отвореният му край предизвиква размисъл у зрителя – за урока, който всеки учител е длъжен да преподаде на своите ученици и в същото време за урока на живота, който някои хора са заставени да научат по трудния начин. Фокусът на филма е изместен от криминалното провинение към драмата на отчаяния човек, който е принуден на наруши принципите си. Поставен е въпросът – оправдана ли е кражбата, когато става дума за оцеляване – на който всеки преценява сам как да отговори.

Това, което прави филмът „Урок“ още по-достоен, е фактът, че е реализиран с минимални средства, след като държавата два пъти отказва финансова подкрепа. И въпреки че масовият зрител го определя като „сниман преди 40 години“, аргументите на голяма част от международните награди са с уточнението: „за новаторство и оригиналност“. Дебютната творба на Кристина Грозева и Петър Вълчанов заслужава да й отдадем адмирации в родното кино, съпоставими с оценяването ѝ на филмовите фестивали.

Трейлър на филма може да гледате във видеото:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!