Статистиката е стряскаща – 400 мил. души живеят с диабет, а 280 мил. са изловени на огромен риск от развитието му. Тенденцията е към увеличаване на заболеваемостта и прогнозите на Световната здравна организация са, че до 2030г. половин милион души ще живеят със заболяването.

Тази голяма опасност, надвиснала над нас през 21-ви век, заслужава широк отзвук в обществото и сериозна ангажираност на институциите и организациите.

В България месецът на борба с диабета започна с провеждането на  III-та Национална конференция на децата и младите хора с диабет под патронажа на Министерството на здравеопазването. Тя се състоя на 9 и 10 ноември в Пловдив и отново организатор беше „Национална асоциация на децата с диабет“. Асоциацията доказа още веднъж професионализма и социалната си ангажираност, като през тези 2 дни беше събрала на едно място водещи лекари в областта. Те имаха задача под формата на беседи и лекции да дискутират проблемите, пред които са изправени родителите на деца с диабет, и да дадат гласност на методите за контрол и превенция на заболяването.

Хората образуваха кръгове и носеха сините шалове на НАДД в знак на подкрепа на борбата с диабета.

Източник снимка:БГНЕС

На 14 ноември България беше обагрена в синьо, като по този начин стана част от инициатива, посветена на Световния ден на борба с диабета. Множество културни и исторически паметници бяха осветени в официалния за кампанията цвят. В няколко големи града точно в 18.00ч. желаещите да подкрепят борбата с болестта се събраха пред административната сграда на съответната община и пуснаха балони с пожелания. На минувачите бяха раздавани печатни материали и сувенири. В София се състоя и благотворителен концерт в зала 1 на НДК с участието  на популярни български изпълнители.

В програмата за месеца, протичащ под мотото „Предприемаме стъпка за диабета. Защитете нашето бъдеще“, са включени още: провеждане на кръгли маси; организиране на Дни на отворените врати; безплатно измерване на кръвната захар и консултации със специалисти по темата. Една от идеите на организаторите е чрез видеоклипове, излъчвани по медиите, да достигнат до повече хората и да ги направят съпричастни към нарастващия проблем с диабета.

Всеки, който има желание да стане част от тази прекрасна инициатива, може да потърси повече информация за провеждането на кампанията в своя град.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!