Много от вас си спомнят времената, когато са прекарвали по няколко месеца на село. В село, което през лятото се превръща в детска площадка, но зимата също е изпълнено от детски глъч. Само до преди 30-на години, градското и селското население са били в съотношение 1:1, а сега повече от 75% от населението живее в градовете.

Да, ще кажете, че и сега има села, в които през лятото се появяват млади хора, но днес ще ви запознаем с една кампания, която съживява тези села, които са били забравени от всички!

„Фабрика за идеи” е организаторът на проекта „Резиденция Баба”. Начинанието се провежда в рамките на един месец, от доброволци, които загърбват урбанизираната среда на живот, за да прекарат 30 дни в почти пусто село, в което обитателите са само възрастни хора.

Младежите се запознават с бита и културата на провинцията и помагат на пенсионерите в техните ежедневни задачи. Доброволците са скоро завършили или предпоследен курс студенти, с различен опит, знания и специалности.

Позитивните неща от това начинание за възрастните хора са под формата на помощ в дома, предават вече позабравени занаяти и разбира се – компанията на младите хора, които зареждат с енергия сивото ежедневие.

За „помагачите” предимствата са различната култура, с която се сблъскват, „измъкването” от големия град, придобиването на нови умения и собственото удовлетворение, че са помогнали на някого.

Тази година четирите села, в които се проведе кампанията бяха Югово, Дряново, Джурково и Манастир, а гостите придобиха умения, като тъкане и реставриране на дърворезба.

Резултатите от инициативата са повече от успешни. Това се вижда, както от младежите, така и от техните домакини. Надяваме се тази инициатива да продължава и в бъдеще, а доброволците да се увеличават благодарение подобни, мотивиращи кампании.

Видео с репортаж за инициативата: http://vbox7.com/play:faeb8347ef


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!