Градски парк „Свети Георги” в гр. Добрич е създаден през далечната 1867 г. и е един от най-старите в България. Разположен на площ от 430 декара и предоставяйки множество места за отдих, спорт и разходка, той е любимо място на жителите и гостите на града.

Историята на парка започва с няколко засадени дръвчета и няколко алеи, водещи към увеселителен павилион. С годините паркът се сдобива с по-голяма площ, повече алеи, стадион, езеро, скални градини, водопад, пещера, спортен комплекс, цветни градини и розариум, детска площадка, фитнес площадка за възрастни и др.

 

На 27.09.2014г. беше открит обновения градски парк „Свети Георги” – градската градина на гр. Добрич. Проектът, стартирал през м. май 2013 г., е по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 4 898 704,84 лв., като от тях 4 241 249,11 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), а останалата част е от Община Добрич.

Езеро, Водопад, Добрич

Снимки: Денислав Методиев

До момента са обновени 226 декара паркова площ. Изцяло ремонтирано е езерото, в което има изградена ледена пързалка, птиче езеро, наблюдателница, беседки, полуостров с места за отдих, както и обособени места за водна растителност. Обновени са мостчетата над езерото и серпентината с многостъпална водна каскада, разкриваща невероятна панорама към парка. Подновени и разширени са 26 067 кв. м. алеи, разделени за пешеходци и велосипедисти. Поставени са множество пейки, кошчета за смет и осветителни стълбове с LED осветление. 97 декара тревни площи са подменени, засадени са над 2000 рози и 360 дървета. Ремонтиран е мемориалният комплекс „Хан Аспарух”, където е поставено ново художествено осветление.

За домашните любимци са изградени специални места за игра, в които могат да се разхождат на свобода без да притесняват другите посетители на парка. Тези места са указани на табела на входа на градската градина.

Скейт парк, Рок сцена, Добрич

Снимки: Денислав Методиев

На голямо внимание от деца и юноши, се радва новоизградената скейт-площадка, която е единствена по рода и размерите си за България. Тя се намира в непосредствена близост до новата рок сцена, която тепърва предстои да носи незабравими емоции на добричлии и гости на града.

Добрата новина е, че това не е всичко. Независимо от откриването, работата по проекта продължава. Предстои да бъдат изградени още паркови алеи, водещи към градина „Романтика, арт площад, спортни съоръжения, алея за екстремно колоездене и паркинг.

През 1999 г. градски парк „Свети Георги” е обявен за паметник на културата и градинско-парковото изкуство. Той е пример за това как правилното съхранение и поддържане на един национален исторически обект един ден ще се ни отблагодари с неподправената си красота и величие.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!