снимка: dariknews.bg

снимка: dariknews.bg

Екип от археолози разкриха още тайни на скалния комплекс Глухите камъни край Любимец. Природната забележителност, възникнала през ранножелязната епоха, е една от най-големите скални тракийски комплекси в Източните Родопи. Специалистите смятат, че комплексът е функционирал през античността и средновековието.

Светилището представлява комплекс от над 200 трапецовидни и правоъгълни ниши, издълбани върху скалата и предаващи вид на пчелна пита. В скалата са изсечени две гробници и стълба, която води към водохранилище и тракийско селище, което се е намирало южно от скалата. На много места из Източните Родопи се откриват подобни ниши. Предполага се, че тук са погребвани знатни траки от района.

Археологът Георги Нехризов и екипът му считат, че тракийското селище е било укрепено с крепостна стена, открита при разкопките тази година. Територията от 10 кв. км. предстои да бъде заснета от самолет с лазерни лъчи с ЛИДА.

Необходимо е заснемането да бъде направено в подходящ сезон, например зимата, обяснява доц. Нехризов.

По време на проучването археолозите откриват запазено водохранилище, което е част от мегалитен комплекс. Открити са още ритуални съдове, каменна зидария, керамика и още скални ниши.

снимка: haskovo.info

снимка: haskovo.info

Открити са 11 бронзови монети от ранновизантийския период (V-ІV в), 17 бронзови монети от средновековието – главно от ХІ-ХІІ в, както и една монета на Филип ІІ Македонски и две монети на гръцкия град Абдера, което потвърждава тезата, че комплексът Глухите камъни е функционирал като религиозен център през класическата и ранната елинистическа епоха.

Важна находка е една запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха и още една от по-късен етап. Открити са още много предмети – обици, апликации, копчета, токи, пръстени, ножове, железни върхове на стрели, железен ключ и малко звънче.

Доц. Нихризов сподели, че при един бъдещ проект за социализация на тракийското светилище, пътят може да довежда до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходният туристически маршрут. Като целта на разкопките в този сектор е да се установи къде може да премине пешеходния туристически маршрут, без да се засегне археологически структури.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!