Крайдунавският град Лом ще се сдобие скоро с отделение по инвазивна кардиология и това ще зарадва най-вече пациентите. Хиляди хора не само в общината, но и в населените места около Лом, ще получат спешни грижи. Отделението ще бъде в болницата “Свети Николай Чудотворец“. В него ще се прави кардиография, ще се поставят стендове, ще се лекуват инфаркти и последствията от тях. Към момента такъв вид медицинска помощ в този район на Северозападна България липсва, а нуждаещите се пътуват или се транспортират до Враца, Плевен или София.

Да подпомогне създаването на инвазивната кардиология в Лом се е заел екип от висококвалифицирани специалисти в софийската болница „Света Екатерина“. Шеф на екипа е проф. Юлия Джоргова. Столичните доктори смятат, че в Лом има добра материална база и способен местен лекарски състав. Миналата година в лечебното заведение беше доставена най-модерна апаратура за диагностика и лечение за над 3 млн. лева. Кардиолозите от Лом ще преминат задълбочено обучение в „Света Екатерина“ и ще вникнат в детайли на най-тънката част на болестите, засягащи човешкото сърце, и начините за лечението им. Софийското лечебно заведение е водещ център по инванзивна кардиология в България. Първоначално обаче, докато местните лекари се изучат на занаят, столичните им колеги ще поемат пациентите в крайдунавския град.

В град Лом живеят 22 507 човека, а цялата община се населява от 28 139 души по данни на НСИ от последното преброяване през 2011 година. 555 от тях са на възраст над 85 години и гонят дълголетие. Най-многобройна обаче е групата на хората на възраст между 55-64 години – 4 500 човека, които са и най-честите пациенти на кардиолозите.

Сърцето ни се влияе от това, което ядем

Източник на снимката: www.bolime.net

Според специалистите обаче, рязко пада възрастовата граница на сърдечно-съдовите заболявания, които вече се откриват и при деца, а инфарктите започнаха до покосяват хора на по 30-35 години. Причината за тях са стресът, занемареното здраве, лоши хранителни навици и мързелът да се занимаваме със спорт. Лекарите твърдят, че дори не тичането, а по-бързото ходене е полезно повече за сърцето. Затова на ден всеки човек трябва да ходи интензивно поне 30-40 минути. Но, казват лекарите, внимание: прекаляването със спорта също вреди на сърцето. За здраво сърце можем да си помогнем с хитрината “правилно дишане”. Затова е полезно заниманието с йога. Правилното дишане замества лекарствата. То насища кръвта с кислород, изкарва токсините от клетките, а даже с него може да се отслабва. Други неща, с които можем да се предпазим от болести на сърцето, са яденето на сурови орехи и бадеми, на авокадо, на риба, приемът на зехтин, на спанак, фасул и леща, на ягодови плодове, ленено семе и соя. Нека не забравяме и привикването към по-безсолна храна, ограничаването на алкохола и цигарите и засилен прием на пектин – вещество, което се съдържа най-вече в ябълките, но може да се купи на прах и от аптеките. Приемът на пектин в рамките на 3 месеца всяка сутрин понижава холестерола с 2 до 4 единици и пречиства организма. Рецептата е проста: в кафяна чаша кисело мляко или вода се сипва една чаена лъжица пектин и още толкова мед, добавят се 10 капки клеева тинктура и се пие на гладно. Това помага и за намаляване на теглото ни с две-три кила.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!