Артър е името на 9 – годишния лабрадор с шоколадов цвят, който вече 7 години помага на своя незрящ стопанин Милю Карамитев да върви уверено по своя път. През ноември тази година откриват тумор в лявото предсърдие на кучето-водач. Артър има сериозна сърдечна недостатъчност и шансовете му за оцеляване са нищожни. Това обаче не спира неговият лекуващ ветеринарен кардиолог д-р Ранко Георгиев от Централна ветеринарна клиника да направи всичко възможно да спаси живота му.

източник на снимка: http://www.mediapool.bg/

източник на снимка: http://www.mediapool.bg/

На 3 декември 2016 година се сформира екип от 10 специалисти – 3 ветеринарни и 7 хуманни лекари. Автор на уникалната операция е сърдечният хирург д-р Георги Игнатов от Сити Клиник, а главен анестезиолог е д-р Милен Бонев – началник на отделението по Анестезиология в същата клиника. Те се борят за живота на Артър в продължение на 6 часа. Извършената от тях интервенция е уникална по рода си. Д-р Георгиев обяснява, че подобна операция е невъзможно да се извърши, ако сърцето извършва активна дейност през това време. Затова и неговата работа е поета от кардиопулмонален байпас за интервал от 20 минути. Сърцето на лабрадора остава прикрепено към машината за около 2 часа.

Това е първата в световен мащаб операция за отстраняване на тумор от сърцето на куче извършена успешно. По думите на д-р Георгиев опити за подобни процедури са правени в Токио, Лондон и Колорадо, но без успех.

 

източник на снимка: http://www.obekti.bg/

източник на снимка: http://www.obekti.bg/

Благодарение на всеотдайния екип от ветеринарни лекари на ЦВК шоколадовият лабрадор Артър се възстановява от операцията за период около 10 дни. Верният приятел и помощник на Милю Карамитев е изписан от болницата на 21 декември и вече се радва на грижите и вниманието на своето семейство. За смелостта и компетентността на екипа от ветеринарни и хуманни специалисти изказват благодарност и от фондация “Очи на четири лапи”, чиито възпитаник е кучето-водач.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!