Нов соларен рекорд в Германия

Тази година през месец юни в Германската Национална електрическа мрежа постъпиха 23,1 гигаватчаса електрическа енергия чрез слънчеви батерии, което е 50,6 процента от консумираната електрическа енергия за денонощие, по данни на Fraunhofer ISE.

снимки: www.otoplenie.bg

снимки: www.otoplenie.bg

Според експертите това е значителен прогрес за слънчевата енергия, въпреки че е постигнат този резултат през почивния ден, когато консумацията на ел. енергия в Германия е значително по-малка.

Слънчевата батерия е полупроводниково устройство, което преобразува светлинната енергия в електрическа. Наричана още слънчев елемент, слънчева клетка, фотоклетка, фотоелектричен преобразувател, фотоелемент. Слънчевата батерия има две функции – първо, да генерира токоносителите и второ, да ги разпредели.

През 2014 година Германия има още няколко значителни достижения за получаване на електрическа енергия чрез слънчеви клетки. Например, на 6-ти юни (през обедните часове) всички фотоелектрически преобразуватели (слънчеви батерии) в цялата държавата генерираха 24,24 гигаватчаса, а от 2-ри до 8-ми юни – 1,26 тераватчаса.

След трагичния инцидент във Фукушима Германия тотално се отказа от атомните електроцентрали, а до скоро се считаше за лидер в производството на ядрена електроенергия. Сега е основен лидер в производството на възобновяема енергия.

Голяма част от слънчевите батерии в Германия се инсталират на покривите на домовете и сградите. Масово се използват и в селата, фермите, заводите. Дори съвременните архитекти проектират новите жилищни и административни сгради така, че покривите да са насочени на юг, за да може инсталираните панели да генерират повече слънчева светлина.

В бъдеще се очаква пазарът на слънчева енергия в световен мащаб да се увеличи драстично и тази индустрия да бъде конкурентоспособна с другите индустрии за производство на ел. енергия.

Технологии на бъдещето

Чували ли сте за „Слънчев импулс“? Това е самолет, задвижван от слънчеви батерии. Без да използва и капка гориво, с максимална скорост от 69 километра в час на височина от над 8 500 метра, самолетът обиколи САЩ и то благодарение на 12 000 соларни клетки, монтирани върху крилете и корпуса му.

снимка: btvnews.bg

снимка: btvnews.bg

Близо 10 години е строен самолетът, а цената на проекта е 90 милиона евро.

Кораб на слънчеви батерии PlanetSolar. Германска компания произведе най-големия кораб в света, който се движи със слънчева енергия. Може да вдигне скорост от десет морски възела или 18 километра в час, благодарение на слънчевите панели, които дават мощност на двигателя от 127 конски сили.

снимка: pcworld.bg

снимка: pcworld.bg

Соларният катер е завършил успешно околосветското си пътешествие. По време на пътуването се е придържал близо до екватора, за да събира достатъчно слънчева енергия.

Самолетът „Солар Импулс“, задвижван само от слънчеви лъчи, ще направи околосветския си полет през 2014 година. Машината е максимално олекотена, за да има по-голяма енергийна ефективност. Крилата са изцяло покрити със слънчеви батерии и може да развие скорост до 126 км/ч.

снимка: интернрт

снимка: интернрт

„Единствено този самолет може да лети непрекъснато и през деня, и през нощта, генерирайки енергия през деня, съхранява се в специални литиеви батерии, които нощно време отдават енергията и продължава полета на самолета”, сподели Тодор Костадинов – гл. специалист „Проекти”. Изобретението е записано в Книгата на Гинес.

Вижте продължението на проекта „Соларен импулс 2“ в публикацията Бъдещето: Самолети без гориво!

 

Кратко видео (на английски) за самолета Solar Impulse със слънчеви панели, който може да лети както през деня така и вечер.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!