Нов метод за извличане на въглероден диоксид директно от атмосферата може да послужи за евтина направа на здрави структури  и дори за оръжие срещу климатичните промени. При процеса извлеченият диоксид се конвертира в кислород и нано нишки. Те са 1000 пъти по-тънки от човешки косъм, но могат да участват в промишлеността и медицината.

Докладът бе представен на срещата на Американското химическо общество в Бостън.

Разрушителната сила на замърсяването

Снимка: pixabay.com

Карбоновите нишки все по-често се използват в аеродинамиката, автомобилостроенето и в други отрасли, при които здравината и лекотата са водещ фактор. „Ценните качества на нишките, които включват и електропроводимост са увеличени“- казва Стюарт Лихт, професор по химия в университета „Джордж Вашингтон“.  Лихт е убеден, че заедно с екипа си ще успее да защити експеримента, при който въглеродът е бил извлечен успешно. По-високата ефективност и ниска цена са основните насоки, по които учените работят.

„Но това не е всичко, казва Лихт, методът ще допринесе за по-лесното и устойчиво съхранение на новия материал“. В една от последните демонстрации учените са използвали специален слънчев панел и с помощта на инфрачервена и видима светлина, са подпомогнали процеса по извличане на нишките. Методът включва още разтопени литиеви карбонати и температура от 750°С.

Предстоят много изследвания и подобрения, но очакванията са, че методът може да намали нивата на въглероден диоксид до такива, каквито са били преди 10 години.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!