Качествено нов лапароскопски метод даде възможност на лекарите от Втора акушеро-гинекологична болница „Шейново“ в София да извършат изключително сложна операция. Екипът от професионалисти 6 часа се бори за успешния завършек на отговорното начинание.

Към такъв вид операция се прибягва най-често при диагноза карцином на шийката на матката. Задачата на лекарите е да отстранят матката, яйчниците и лимфните връзки на жените. Уникалната по сложност операция е известна с името „Вертхайм“.

Пациентката е била 61-годишна жена с диагностициран карцином в първи стадий. Според лекарите именно ранната фаза на заболяването е била предпоставка за успех и е гарантирала сигурност.

България е на първо място е Европа по смъртност, причинена от рак на маточната шийка. Средно около 350-380 жени на година умират от заболяването. Статистиката сочи, че това са предимно образовани неомъжени жени, които не са раждали. Следователно е разбираем фактът, че по-висока степен на заболеваемост има в градовете с по-развита икономика като София, Пловдив, Варна, Бургас.

За периода от 1980 до 2011 г. в България случаите на рак на шийката на матката непрекъснато се увеличава, докато в Западна Европа намалява

Източник на снимката:inews.bg

На 5 февруари 2014 г. висококвалифицираните акушер-гинеколози от болница „Шейново“ за първи път прилагат иновативния метод. Д-р Николай Герджиков, д-р Мишел Соайб, д-р Антон Ненов и д-р Ярослав Якимов са преминали множество обучения и курсове. Екипът, който дълги години работи в непроменен състав, е доказал професионализма си. Те са имали възможност да се учат от най-добрите в областта на гинекологията – колегите им от болница „Шатире“, Германия.

Предимството на този метод пред традиционните операции е в загубата на по-малко кръв и във възможността максимално добре да видят околните тъкани и да се избегне последваща поява на карцинома – категоричен е д-р Антон Ненов, началник на гинекологичното отделение в столичната болница.

Д-р Герджиков е на мнение, че възстановяването на пациентите трябва да се случва много по-бързо в сравнение с другия тип операции от т.нар. отворен тип, при които се отваря коремната кухина.

Към гинекологичното отделение на II АГ болница „Шейново“ са разкрити кабинети за детско – юношеска гинекология, кабинет стерилитет, кабинет по семейно планиране и менопауза. Създаден е сектор за операции на гърдата. Функционално свързани с отделението са: кабинет 24 за денонощни прегледи и хоспитализация, три операционни – за конвенционална хирургия, ендоскопска операционна, лапароскопска операционна и оперативни хистероскопии.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!