Националният конкурс „Сграда на годината“ е учреден и се провежда за първи път през 2002 година, като с течение на времето придобива статут на едно от най-престижните събития в сферата на инвестиционното проектиране, строителството и архитектурата. В това своеобразно състезание най-хубавите и атрактивни сгради в България, с влязло в сила разрешение за ползване, биват оценявани от професионално жури – доказани авторитети в своите области. Критериите за избор на сграда на годината в съответната категория, включват строителство, конструкция, разположение, интериор, екстериор, цялостното представяне на архитектурния обект и др. не по-малко важни точки.

Новоизградена детска градина "Жирафче" във Варна претендент за "Сграда на годината"

Снимка: varna.topnovini.bg

В началото на ноември, Община Варна обяви намерението си да кандидатства с новоизградена детска градина „Жирафче” за приз в Националния конкурс – сектор „Образование, здраве, спорт“. Изявлението направи лично градоначалникът на областния град Иван Портних, при официалното откриване с тържество и водосвет на сградата , която представлява филиал на ОДЗ №2 „Д-р Петър Берон“ – гр.Варна.

Новоизградена детска градина "Жирафче" във Варна претендент за "Сграда на годината"

Снимка: varna.topnovini.bg

Първата копка на новооткритата сграда бе направена в навечерието на Деня на детето – 1-ви юни и пет месеца по-късно, на първи ноември, когато честваме делото и примера на народните будители, реализацията и приключването на проекта са факт. Освен като повод за гордост и участие в престижната надпревара, детска градина „Жирафче” е стъпка напред и в решаването на проблема с дефицита на места в забавачките в морската столица. Кметът допълни, че съвсем скоро предстои и откриването на напълно реновираното бивше у-ще „Малкият принц“, което допълнително ще улесни родителите.

Новоизградена детска градина "Жирафче" във Варна претендент за "Сграда на годината"

Снимка: varna.topnovini.bg

Сградата на филиал „Жирафче“ е с напълно оборудван физкултурен салон, 6 открити площадки за игра, кухненско сервизно отделение, спални, игрови помещения и котелно стопанство, а отоплението е решено с природен газ. Предвиден е прием на 180 деца – шест паралелки с по тридесет малчугана, като за момента заетите места са сто и петдесет. Приемът за останалата бройка е отложен за догодина.

Родителските срещи стартират от понеделник, когато всички ще се запознаят с правилника за работа на новооткритата градина, а малчуганите ще постъпват при готовност на родителите да предоставят задължителните медицински изследвания.

Цялостният проект по изграждане, оборудване и обзавеждане на детското заведение възлиза на сумата от 2,1 млн. лв.

Новоизградена детска градина "Жирафче" във Варна претендент за "Сграда на годината"

Снимка: varna.topnovini.bg

Главен организатор на „Сграда на годината“ е „ГРАДЪТ Медиа Груп“, но конкурсът се осъществява под патронажа на Министерството на регионалното развитие (МРР), както и с подкрепата на браншови организации в сферата на архитектурата и строителството. Победителите в „надпреварата” получават своите отличия на официална гала вечер всяка година през месец декември, на която се срещат инвеститори, строителни холдинги, архитекти, а конкретната дата за тазгодишното издание и награждаване е 10-ти декември.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!