Тези дни има нов повод за гордост. Българските деца отново доказаха, че в България има потенциал за развитие на интелигентни хора.

През провелата се 47-ма световна олимпиада по химия в Баку, Азърбайджан, в периода 20-29 юли, учениците се завърнаха с четири медала.

Лого на състезанието в Баку, Казахстан

Източник на изображението: icho2015.msu.az

Състезанието включваше различни сложни, както практически, така и теоретични проблеми, с които трябваше да се справят участниците. Държавите, които имаха участници бяха цели 49, но това не попречи на нашите сънародници.

Равносметката от състезанието е четири медала, един сребърен и три бронзови. Сребърното отличие е присъдено на Пенчо Бейков, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, бронзовите медали са спечелени от Силян Янев – 91. Немска езикова гимназия в София, Любен Бориславов – НПМГ – София и от Борис Борисов, от същото учебно заведение. Разбира се, не трябва да забравяме и ръководителите – доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация при СУ „Св. Климент Охридски“, София.

Другите наши медалисти са състезателите по информатика, които също спечелиха медали, на провелата се Международна олимпиада в Алмати, Казахстан.

Лого на състезанието по информатика в Казахстан

Източник на изображението: ioi2015.kz

Българският отбор се пребори с повече от 80 други държави и донесе вкъщи един златен и два сребърни медала. Златото беше спечелено от Христо Венев – 12 клас, СМГ, а сребърните медали от Енчо Мишиниев – 10 клас, МГ Ямбол и Даниел Атанасов – 11 клас, СМГ.

Христо Венев и Енчо Мишинев са носители на множество други златни и сребърни отличия от международни и национални олимпиади. Международната олимпиада по информатика се провежда от 1989, като за първи път тя се е състояла в България, гр. Правец.

Трябва да поздравим двата отбора и техните ръководители за постигнатото на тези международни състезания, които прославят България на световно ниво.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!