снимка: fakti.bg

снимка: fakti.bg

Археолози представиха нови исторически разкрития, намерени край една от най-големите в България християнски базилики, датираща от 4 век след Христа.

Имало е над 100 духовни храма в България до нашествието на турците. Буховският манастир „Света Мария Магдалена“ е един от най-старите християнски храмове в София и е част от така наречения средновековен комплекс Софийска (Mала) Света гора или Средецка Мала Света гора, който съставлява 14 манастирски обители, постници, скитове и параклиси, развили се в епохата на Второто българско царство от 1185-1417 г край София.

Част от новите исторически находки, представени от археолозите, ще бъдат експонирани в Музея на София, който ще отвори врати следващата година – монети, гривни, пръстени и др от края на 4 и началото на 5 век.

Става въпрос за един от най- ранните и най-интересни обекти от така наречената Софийска света гора. Тя изобщо не е Мала – както са я наричали традиционно, защото съставлява 70 – 80 и повече обекта. Средище, в което се провеждат, както знаете, едни от най-големите събори на православието, където очевидно се случват важни неща. Свързваме тези събития със синовете на Константин Велики. Самият Константин е пребивавал често в града, така че тук най-вероятно имаме един от тези първи големи храмове, които са построени около Сердика с основната идея, че Сердика е била най-важен християнски център в региона„, разказва Тодор Чобанов зам.-кмет по културата на София.

снимка: temadaily.bg

снимка: temadaily.bg

Огромна част от подвижните находки са монети от османския период – 18 и първата половина на 19 век, които са пробити и използвани вече като накити, разказва Снежана Горянова – ръководител на разкопките. Малко са късноантичните гробове освен този, който има в гробищното помещение. Засега не са сигурни за нито един от другите разкрити, добавя още.

Обектът ще бъде преобразен в исторически комплекс, след като приключат разкопките, който ще привлича множество туристи, предвижда Столична община.

Разкопките са осъществени по инициатива на Столичния инспекторат преди пет години. „Аз и моите колеги от инспектората ни доведе кметът на град Бухово, за да видим това място, за което пише в една от книгите на Дан Браун, че в българския град Бухово съществува такъв манастир„, разказва Васка Георгиева директор на Столичния инспекторат.

Кметът на София съобщи, че проектът за изграждането на инфраструктурата на Софийската Света гора е готов и е на стойност от 6 млн. лева.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!