След новината, в която беше описано за естонската електронна идентичност, е време и за оналйн новости и от България.

През изминалата седмица и по-точно на първи юли, бяха въведени четири нови услуги от Националният осигурителен институт. Тези нови функционалности са насочени предимно към българите, които не живеят в България.

Първата административна услуга, която ще ви улесни, е „Издаване на удостоверение за обстоятелството, че лицето не е пенсионер”. Чрез тази услуга, вие може лесно да докажете, че не получавате пенсия в България, макар и вашият настоящ адрес да е в чужбина.

Втората услуга е за „изплащане на пенсия от починал пенсионер”. Тази възможност е предоставена, както за българите, които живеят в България, така и за пребиваващите извън границите на републиката. За целта, наследниците на починалото лице, трябва да подадат заявление по електронен път към териториалното поделение, от което до сега пенсионерът е получавал пенсия или към дирекция „Европейски регламенти и международни договори” на НОИ. Тази услуга е безплатна, но изплащането може да бъде осъществено само от държави-членки на Европейското икономическо пространство, Европейския съюз и Швейцария.

Другите две възможности, които може да осъществите през интернет са: „Издаване на удостоверения за получени доходи и удостоверения за размера на получаваните суми за пенсии и добавки”, които могат да е използват в друга държава. Тези документи служат, като доказателство за получени доходи и техния размер пред институции от други държави.

Част от услугите са платени, а информация за тях може да откриете на сайта на НОИ.

Все пак, за да може да извършите следните услуги, вие имате нужда от електронен подпис или от Персонален идентификационен код.

Може да е малка стъпка, но тук е важно да отбележим, че точно тези въведения ни приближават към Естония и тяхната електронна независимост.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!