До няколко месеца в движение ще бъдат пуснати 20 нови трамвайни мотриси в София на обща стойност 66,3 милиона лева. Към момента в движение са 2 от тях, закупени от Столична община със средства от оперативна програма „Околна среда“. Добрата новина е, че новите трамваи ще бъдат по-екологични, защото пестят електричество и ще намалят  вредните емисии от въглероден двуокис с 5000 тона годишно.

Източник на снимка:Investor.bg

Източник на снимка:Investor.bg

Днес първите два трамвая бяха официално представени пред медии от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър Михайлова коментира за медиите: „Мотрисите са комфортни и изпълняват екологичните изисквания. Имат модерна конструкция,  лесно достъпни са за хора с увреждания, дават дава добра визуализация на маршрута, по който се пътува. Имат има много защитни средства и се води регистър на допуснатите грешки по време на управлението“.

Тя припомни, че решението да бъдат пренасочени пари от оперативната програма в сектор „Води“ към градския транспорт беше взето през 2012 г. Това беше направено с цел да не се изгубят пари по програмата и да се изпълнят тези спешни проекти. Тогава беше решено средства за екологичен транспорт да получат няколко града:  София, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.

Първите два нископодови трамвая, които са произведени в Полша, засега се движат по трамвайна линия „1“. Предвижда се да се подменят мотриси и по линията на трамвай номер 7, който се движи по бул. България и много бързо превозва от южните квартали до центъра, защото не се влияе от задръстванията.

Ниската платформа улеснява качването и слизането на хора в неравностойно положение и възрастни хора. Всичките врати са без стъпала, първата вратата до водача има платформа за лесно качване на инвалидна количка.  Трамваите са видимо по-комфортни, по-безшумни, разполагат с климатик и видео наблюдение.

Кметът Фандъкова напомни, че процедурата за новите метанови автобуси, които също трябва да се движат в София, е към края си. По същия проект се обновява и тролейбусният парк в столицата.

Първият трамвай в София тръгва на 1 януари 1901 г. в 10,30 ч. от гарата към площад „Славейков“.  С пускането на двете нови мотриси отбелязваме и 113-годишнината от пускането в движение на първия трамвай в София, , каза Йорданка Фандъкова.

Можете да видите видео с кратък филм на БНТ (5 мин.) за новите трамваи и да погледнете новите удобства отвътре.

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!