снимка: интернет

В Бургаската болница МБАЛ-Бургас пристигна нова апаратура – ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) 1.5Т, с който ще се извършва ранна диагностика на ракови заболявания, така съобщиха от лечебното заведение. Както и изграждането на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Ще могат да се извършват изследвания на млечните жлези, гръбначния стълб, главата, коляното и др. В най-натовареното звено на болницата годишно се извършват над 84 хил. изследвания. Апаратът разполага с къс тунел, което ще намали тревожността у пациентите с клаустрофобия, подлагащи се на изследването.

5 017 137,96 лева е стойността на модерния апарат, средствата са отпуснати по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 на ЕС към МБАЛ-Бургас. Проектът е спечелен преди две години, благодарение на който лечебното заведение ще разполага с новата апаратура. Досега са доставени – PACS системи, дигитална ехографска система, многодетекторен компютърен томограф, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат.

Ядрено-магнитният резонанс, монтиран в Хирургическия корпус на болницата, ще започне да работи от началото на следващата година – януари 2014 г., а преди това медицинските работници ще преминат през необходимите тренинги. Планира се да се започне и ремонт на звеното, където ще се намира новата апаратура. Очаква се през януари да пристигнат и ендоскопска система за лазарни гастроскопии, колоноскопии и ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

Благодарение на новата апаратура ще се даде възможност за по-ранното разкриване на злокачествените заболявания и съответно лечение навреме. Годишно в страна хиляди хора получават страшната диагноза. Заболяемостта от белодробен рак през последните години се е увеличил – над 3000 случая годишно за страната, а симптомите при това злокачествено заболяване са доста късно, когато болестта е в напреднал стадий.

Общата стойност на целия проект е близо 6 милиона лева (5 902 515, 24 лева), ката остатъкът е от държавния бюджет на България.
Благодарение на високотехнологичното оборудване за ранна диагностика и лечение на злокачествени заболявания ще се намали смъртността от рак и възможността за по-дълъг живот.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!