„Не трябва да мислим за възрастта, трябва да мислим какво е постигнато!“,заяви Густав Кьолстранд, историк на Нобеловите награди.

От основаването им през 1901 година досега, тазгодишният избор – Малала Юсуфзай, е най-младият носител на отличието на Алфред Нобел. Средната възраст на нобелистите е 59 години, и то ако се изчисляват годините на наградените във всички категории.

Възрастта на пакистанката не бива да бъде приемана като пречка или недостатък. Девойката вече е носител на редица награди, а Нобела за мир е естествено продължение и отличие за делата ù. Въпреки младостта си, тя води дългогодишна и тежка битка, защитавайки естественото право на момичетата да се образоват и доказва с примера си, че децата и младите са способни да подобрят собственото си положение.
Неминуемо оттук нататък тази награда ще определи пътя на Малала, а това е огромна отговорност за дете. С нея ще нараснат и заплахите от различни екстремистки кръгове.

Тежкия си жребий Малала избира сама, когато едва 11-годишна за първи път открито започва да заклеймява талибаните. В свой блог тя безстрашно пише, защитавайки мечтата си сънародничките ù да се образоват и да посещават училища. Тъмнокосото забрадено момиче се превръща в символ на човешките права, но и в обект на нечовешка омраза.

Четири години по-късно, на 09 октомври 2012г., историята се пише с кръв – застигната е от отмъщението на могъщия си враг! Отивайки към училище Малала е простреляна в главата, но въпреки това нейният Бог е отредил пътуването ù да продължи и пакистанката оцелява. След спешна операция в Пешавар, престой в клиника в Бирмингам, малкото смело момиче, наричано в родината си „агент на запада”, отваря очи след седмица и то без трайни увреждания. Преживеният ужас от атентата вероятно би смазал обикновен човек, но младата пакистанска активистка отново и още по-пламенно се отдава на каузата си. На връх шестнадесетия ù рожден ден, дълбоко изстраданите ù думи разтърсват членовете на ООН:

Малала Юсуфзай

Малала Юсуфзай произнася своята пламенна реч пред членовете на ООН
Снимка: БГНЕС

Те мислеха, че с куршуми ще ни накарат да млъкнем, но не успяха. Терористите искаха да ме откажат от целите и амбициите ми, да ме убият, но всъщност убиха единствено слабостта, страха и безнадеждността. На тяхно място се родиха силата, смелостта и страстта!”, каза “най-смелото момиче на света”, както я нарече бившият британски премиер Гордън Браун. – „Не мразя талибанина, който ме простреля. Дори и да стоеше сега пред мен с оръжие в ръка, аз не бих стреляла срещу него. Това са милостта и състраданието, на които ни учат пророкът Мохамед, Исус Христос и Буда.“

Силни и искрени думи – за помирение и диалог! Независимо дали са резултат от личните прозрения на тинейджърката или дело на способен пиар специалист, подготвил речта ù, безспорно младата жена живее с тези истини. Тя не изпитва желание за разплата, тя жадува за мир! Една мюсюлманка – пакистанка от Суат, център на талибаните, отправи послание за световен мир, като същевременно протегна ръка и към останалите религии. Един достоен за подражание пример не само за безпомощните пред екстремистите мюсюлмани, но и за цялата световна общност!
Най-голямата мечта на Малала е да се завърне в Пакистан и като политик да въведе задължителното образование. Твърдо вярва, че единственото средство за прекратяване на войните е диалогът, а най-добрият метод за противодействие на терора е образовано следващо поколение. Въпреки заплахите за живота си, които непрестанно получава, тя иска да се върне в родната си земя и да бъде полезна на народа си, а не да стои безучастно отстрани като наблюдател.

„Ние все чакаме някой друг да реши проблемите ни.” – е тъжното прозрение на Малала

Естествено Нобеловите награди рядко са само емоционално и морално обвързани. С избора на Малала, както и на индиеца Кайлаш Сатярти – вторият нобелист за мир за 2014г., Осло изпраща „съобщение” към управляващите в конфликтните региони. Защото Сатярти, отявлен борец срещу експлоатацията на деца и последовател на традициите на Ганди, е от страна, противник на Пакистан в борбата за Кашмир. Този избор на Нобеловия комитет, умишлено или не, показва, че е време враждата между индийския и пакистанския народ да бъде прекратена, и че образованието и защитата на децата са от най-първостепенно значение. Кайлаш Сатярти оглавява редица мирни демонстрации с цел да насочи общественото внимание върху жестокото експлоатиране на деца. Спомогнал е и за приемането на важни международни конвенции в защита правата на най-слабите и беззащитни.

„Децата трябва да се учат, а не да бъдат експлоатирани… В размирните територии насилието води до ескалиране на жестокостите от поколение на поколение.“, заяви Торнбьорн Ягланд, председател на Нобеловия комитет.

На фона на разрастващия се международен хаос и множащите се екстремистки организации, рекордно много номинации за Нобела за мир белязаха тазгодишното издание – общо 278, а сред най-видните претенди бяха папа Франциск, Едуард Сноудън – бивш ЦРУ сътрудник, и дори руският в-к „Новая газета“, прочул се с критичността и разследванията си срещу Кремъл.

Двамата лаурети за 2014г.,  ще си поделят обща премия от над милион долара, а на десети декември в Осло ще получат и самото отличие.

Видео на английски език с речта на Малала Юсуфзай пред Организацията на Обединените нации

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!