fontus-water-bottle-designboom01

Източник на снимаката techandfacts.com


Изобретението, наречено
Fontus (на името на римския бог, покровител на изворите и кладенците) може да бъде неизчерпаем източник на вода по време на дълги преходи с колело, когато хората нямат постоянен достъп до вода.

То представлява бутилка, прикрепена към устройство, което може да отделя водните молекули от състава на въздуха и да ги превръща в питейна вода. “Това е просто кондензация на влагата, съдържаща се във въздуха”-казва създателят на Fontus, австрийският студент по индустриален дизайн Кристоф Ретезар. На практика, където и да се намира, човек би могъл да извлече влагата от въздуха и да я превърне в чиста питейна вода, тъй като дори в пустинята въздухът притежава определен процент влажност. Корпусът на Fontus е малък и компактен, пригоден да бъде прикрепян към велосипед. Fontus_Water_BottleПри движението на велосипеда, в бутилката навлиза въздух, от който водата “се извлича” по метода на термоелектрическото охлаждане. Чрез малък, разделен на две елемент на Пелтие, горната част на устройството се охлажда, докато в същото време дъното му се нагрява, тъй като за да се отдели водата от останалите съставки на въздуха, той трябва да бъде горещ и влажен. Устройството се захранва от енергията на слънчева батерия и може да извлича около 0.5 литра вода за час.

fontus-water-bottle-designboom05Опитите показват, че Fontus работи най-добре при температура около 30 °C и влажност над 80 % на въздуха. Бутилката притежава и филтри, които предпазват от попадане във водата на по-големи обекти като насекоми и песъчинки. “Водата, която получавате е чиста, освен ако въздухът не е силно замърсен”-твърди Ретезар. Засега Fontus е пригоден за употреба на места със сравнително чист въздух.Следващият модел Ретезар и неговите съмишленици обмислят да притежава карбонов филтър за по-добро пречистване на водата, както и “вдишващ” механизъм, така че в бутилката да може да навлиза въздух и когато не е прикачена към движещ се велосипед.

Fontus_How_Does_It_WorkНамеренията на изобретателя са да създаде устройство, с което да се добива прясна питейна вода в райони, където водните ресурси са ограничени, а влажността на въздуха-висока. Процентът на водата, годна за пиене спрямо достъпната. за човека вода намалява с всеки изминал ден, затова Fontus би могъл да се превърне в полезен “сътрудник” в битката за осигуряване на достатъчно питейна вода за населението на земята.

За по-нататъшни проучвания и разработки на Fontus , изобретателят получава финансова помощ от австрийското правителство, а също така планира старта на кампания за групово финансиране и ако всичко върви по план тези самозапълващи се бутилки, от които водата “извира” ще бъдат пуснати на пазара до 9-10 месеца.

Кратко видео за бутилката Fontus:

https://www.youtube.com/watch?v=tZI_hin41V0


Автор: Весела Огнева


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!