Български ученици донесоха нови отличия за страната! Този път по химия. На 46-ата Международна олимпиада по химия българските участници спечелиха три бронзови отличия. Това бе поредното участие за България в Олимпиадата по химия, в която взеха участие 291 ученици от 75 страни. Състезанието се проведе от 20 до 28 юли 2014 г. в град Ханой, Виетнам.

снимка: m.pleven.topnovini.bg

снимка: m.pleven.topnovini.bg

Българските ученици бяха отличени с три бронзови медала. Тримата медалисти са Кристиян Георгиев – 11 клас от МГ „Гео Милев“, гр. Плевен; Борис Митрев – 12 клас от СМГ „Паисий Хилендарски“ в гр. София и Пенчо Бейков от 11 клас – в НПМГ “Акад. Л. Чакалов”, София.

Ръководители на българския отбор бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Учители от ФХФ (членове на Националната комисия) участваха в подготовката на отбора за провеждане на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

От информационния център на Софийския университет съобщиха, че състезанието е преминало в две части – практическа и теоретична. В първи кръг на състезанието учениците са решавали три експериментални задачи, а във втори кръг са работили в/у девет задачи от различни области на химията. Продължителността на всеки от кръговете е пет астрономически часа. Учениците на възраст – 10 – 12 клас са били разделени на отбори, като всеки отбор включва по четири участника, подбрани от Националните комисии на всяка от страните, които участват.

Въпреки икономическото, политическото и социалното положение в страната ни, българските ученици за пореден път представиха родината си блестящо и показаха отличните си знания и умения по химия, благодарение на упорития труд и любовта си към науката. Миналият месец други български ученици получиха високи отличия по информатика (виж статията Българският отбор по информатика с четири медала от олимпиадата в Белград).

Поздравления за отличното представяне на младите химици Кристиян Георгиев, Борис Митрев и  Пенчо Бейков в 46-ата Международна олимпиада по химия, като им пожелаваме много успехи в бъдеще!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!