Отново Разград има повод за гордост. Този път това са постиженията на младите участници в международното математическо състезание „Вергил Крумов“, което се проведе на 23 ноември в гр. Силистра. В състезанието имаше международно участие от румънския град Калъраш и от североизточна България от градовете Русе, Варна, Силистра и Добрич.

На първо място за трета поредна година в своята възрастова категория е Цветан Минков, 10 „А“ клас на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, гр. Разград. Освен момчето, което явно е решило да не отстъпва лидерското място на никого, забележителни са успехите на целия математически отбор от този град. 4-то и 6-то място в същата възрастова група са заети от Никола Казаков и Хари Мирославов, а в първата 15-тица са класирани още 4 деца от гр. Разград. Във възрастовата група 9 клас Радмил Райчев си извоюва 2-рото място.

На какво се дължат успехите на тези ученици? Безспорно на техния талант, но и на упоритата работа на ръководителя им – Емилия Станкова. Освен в училище, те работят с нея допълнително в математически клуб „Архимед“ по ПРОЕКТ BG051PO001-4.2.05 „Да направим училището по-привлекателно за младите хора“ или по-известен под наименованието ПРОЕКТ УСПЕХ.

Целият отбор математици се представи много добре.

Източник на снимка:ekip7.bg

Емилия Станкова е дългогодишен преподавател по математика в Математическата гимназия в града. Тя успешно се справя със задачата да подготви теоретично децата и да ги мотивира толкова добре, че да не отстъпват трета година от челната позиция. Освен учител, г-жа Станкова е председател на Съюза на математиците за Разградска област и същевременно на крачка от защита на докторска степен.

„Децата просто да талантливи.“ – казва тя. Няма спор, че учениците са с много добри заложби. Лидерът Цветан Минков две седмици преди математическото състезание в гр. Силистра успя да се пребори за 2-то място на олимпиада по физика, което го превръща във вторият най-добър физик в категория 10 клас за България.

Внушителни и вдъхновяващи са успехите на нашите математици. Ние ще следим с интерес представянията им занапред. Надяваме се, че техният пример ще провокира все повече млади хора да работа за допълнителното си усъвършенстване. На добър час, деца!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!