Шипка на Трети март

Източник на снимка:10te.bg

Днес честваме 137 години от Освобождението на България.

Трети март е паметна и важна дата за Българския народ. Българите свързваме тази дата с Освобождението на България от турско робство. Българската държавност е възстановена с подписването на Санстефанския мирен договор през 1878г.
Тази година България чества 137 години от Освобождението си. В цялата страна ще има празнична програма, а на паметното място връх Шипка ще има както всяка година специална програма. Очаква се  и тази година, хиляди хора, да се изкачат на връх Шипка. Българи от цялата страна ще се поклонят пред българските опълченци и руските войни, дали живота си за свободата на България. На връх Шипка ще бъде отслужена заупокойна молитва от Великотърновският митрополит Григорий и старозагорският владика Галактион.
В Стара Загора ще се развее 250 метрово българско знаме. Знамето се изработва по поръчка на Oбщина Стара Загора, то ще бъде носено от 300 души сред които войници, ученици и младежи.
Пловдив също ще отбележи подобаващо Националния празник, там програмата ще започне от 11.00 часа в Катедрален храм “Св. Богородица” с молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай. По-късно от 12.00 ч. на Паметник на руските освободители – Бунарджика, тържествено поднасяне на венци и цветя от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

В столицата също ще има чествания по повод Националния празник на българите. Честването ще започне от 11.45 часа пред Паметника на българския опълченец. Националният исторически музей в София и тази година ще предложи на своите посетители  вход свободен на Трети март. Първите 10 посетители ще получат подарък книга с автограф на проф. Божидар Димитров. Музеят НИМ работи от 9 до 17:30ч.

Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов”, музеят под базиликата „Св.София”, парк музей „Врана” и столичният зоопарк също отварят врати безплатно за гражданите и гости на столицата, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Честит Национален празник на всички българи!

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!