Реставрираният остров Света Анастасия

Снимка: burgasutre.bg, фотограф Община Бургас

Остров Света Анастасия ще посреща посетители от началото на май месец в изцяло обновен туристически облик. Островът се намира на около 6 километра югоизточно от Бургас, в Бургаския залив.
Реставрирането на сградите и възстановяването в автентичния им вид се реализира по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” и приключи в края на 2013 .
Какво ще можем да видим на остров Анастасия?  Билетът за кораб до острова ще е на цена от 9 лева в двете посоки, а децата до 7 години ще пътуват безплатно. Предвидено е да има по пет курса на ден. Билетът за пенсионерите ще бъде 6 лв. Първият кораб е с начален час в 8 :30 сутринта, а последният ще потегля от острова в 22 вечерта.
Други атракции са музеят, който разказва цялата история на острова, представена с 3 D и звуково-светлинни ефекти, и църква с възстановени стенописи от 14 век. Кметът на Бургас Димитър Николов потвърди, че има голям интерес за бракосъчетания и кръщенета на деца още от сега. Цената на билета за вход в музея ще бъде 6 лева, а деца и ученици ще влизат безплатно.
Къщата за гости предлага нощувки за посетителите, както и няколко стаи, наречени „манастирски килии”, в които всеки може  да се докосне до миналото на острова.
Районът на Света Анастасия се гордее с най-голямата си мидена плантация и затова в ресторанта ще се предлагат най-различни традиционни мидени гозби. Друг специалитет ще бъде сладкото от смокини – зелени смокини, растящи на острова.

Фарът на остров Света Анастасия

Снимка: panoramio.com, автор Иван Самарджиев

Различни развлекателни атракции ще има на бургаския остров. Ако сте любители на гмуркането и ветроходството, то това е вашето място за спорт. Освен това ще се организират курсове по йога и разнообразни състезания по плуване.

Света Анастасия е най-големият български остров. Площта му е около 8 декара и е висок 12 метра. Съществуват много легенди за пирати, които, опитвайки се да ограбят острова, биват отнесени от развила се изведнъж морска буря. В началото на 20 век е превърнат в затвор, където са затворени повече от 90 арестанта. И до днес на острова е запазен фарът, насочващ през нощта моряците.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!