снимка: ardanews

снимка: ardanews

Денят на голямото чистене – 26 април. За четвърта поредна година стотици хиляди доброволци от цялата страна се включиха в кампанията „Да изчистим България за един ден“ и превръщането и в едно по-добро място за живеене, по инициатива на БТВ.

От депото за отпадъци в квартал Враждебна в София Венелина Григорова ни представи резултатите:

„Над 320 хиляди души се включиха в кампанията на БТВ. Над 4% от населението на България е участвало, извозените отпадъци са над 12 хиляди тона, почистени са над 1700 нерегламентирани сметища, като много от тях са били в град Шумен. Рекордьорите по области: начело е Силистра с най-висока активност на населението, Бургас пък рекордьор по брой хора – 40000 души!

Други области с висока активност са Добрич и Търговище, като инициативата получи подкрепа и от общо 2523 фирми и ведомства в цялата страна, от 1538 училища и 655 неправителствени организации.

Само в почистването на Витоша се включиха над 500 доброволци, а извозените от парка отпадъци бяха 40 кубика, в чистенето там са се включили и водещите от новините на bTV.“

Около местността на хижа Св. Георги на Витоша нито сантиметър не останал непочистен.

В кампанията се включиха и любими лица от сериалите на bTV, актьори и журналисти.

„Не е толкова важно колко килограма боклук ще съберем и изхвърлим, по важното е, че говорим за това, по-важното е, че възпитаваме децата си на това, по важното е, че расте едно поколение, което мисли по-различен начин„, сподели журналистката Мариана Векилска по време на кампанията Да изчистим България.

 

снимка: targovishte.com

снимка: targovishte.com

„Виждам вече, че кампанията дава резултат, защото има сравнително много по-малко боклуци от предишните години“, сподели Павел Станчев генерален директор на БТВ.
Ако преди години е било необходимо няколко дена за почистването на парк Витоша, днес положението е различно, дори и хората от кварталите вече излизат масово, за да почистват междублокови пространства, градинки, са думите на актьорът Васил Драганов.

Интересни са думите на актрисата Силвия Лулчева: Ако всеки се наведе и вземе по един боклук, това са седем милиона боклука по-малко.

В традиционното почистване се включи и президентът на България Росен Плевнелиев. Още в самото начало той се натъкна на изхвърлена в парка кафеварка и възмутено добави: „Някой в абсолютно безотговорното си отношение към себе си, но и към природата, я е хвърлил просто в парка“.

„Когато се грижим и почистваме природата, ние почистваме и себе си, така че може би това е най-важното послание на кампанията“, каза още президентът на България.

От 2012г през трите национални кампании, са почистени общо 66 530 тона отпадъци от територията на България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!