В края на месец май в град Русе отвори единственият по рода си не само в България, а и на целия Балкански полуостров, Музей на комикса. Богатата експозиция бе поместена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ръководството на която, подкрепи главния реализатор на идеята Стоян Стоянов – Комитски. Той е известен в  крайдунавския град освен като директор на детска градина „Пролет”, но и като изследовател на българското комикс-творчесто, а също и като създател на собствени истории в картинки.

Култовото списание "Дъга" - издавано в периода 1979 – 1992 година

Култовото списание „Дъга“

В по-голямата си част представените комикси са от неговата лична колекция, която наброява впечатляващата цифра от 12 000 екземпляра, а най-старият и същевременно най-ценен експонат е първият брой на „Детски вестник” от далечната 1926 година. Легендарното и обичано списание „Дъга”, издавано в периода 1979 – 1992 година, също намира място сред множеството цветни съкровища.

Стоян Стоянов не крие вълнението си от реализирането на този мащабен проект и го нарича „сбъдната мечта”. Идеята му хрумнала още през 2001 г. и макар след толкова чакане, русенецът е щастлив от откриването на изложбата, показател не само за търпението, но и за куража му, да следва докрай нестандартната си хрумка.

Младежкото му увлечение да събира разкази в картинки прераства в изследване на това изкуство и съвсем скоро от печат ще излезе 15-годишният му труд на тема „комикси”.  Страстният любител си е поставил за цел да завърши и издаде и собствения си картинен разказ за Яко Разбойника, плануван като книжка от 48 страници с абсолютно оригинален, авторски сюжет. 39-годишният русенец разкрива, че вдъхновение са му народните предания и историческите проучвания на които отделя голяма част от свободното си време.

Луюбимият на поколения "Ну, Погоди" също намери място в богатат експозиция

„Ну, Погоди“

Както и при много други български деца, именно списание „Дъга” през 80-те години на миналия век запалва у него пламъка на любовта към разказите в картинки. Увлекателните истории с неочакван край се превръщат в желан подарък от малкия Стоян и брат му. Три десетилетия по-късно, страстта към комиксите не само не изчезва, а се засилва, довеждайки до реализирането на уникалния за нашите ширини музей.

Препълнените доскоро скринове в дома му вече са празни, тъй като Комитски дарява всичките си комикси на Русенската библиотека, но твърди че за миг не съжалява за решението си.

„Да споделиш своята радост е още по-голямо щастие!” – признава младият мъж и разказва, как по негова инициатива в Русе стартират ателиета за комикси, превръщайки в забава за децата рисуването на любими герои.

По време на откриването на новия музей, бе представен и най-дългият комикс, с който музеят ще се бори за вписване в Книгата с рекордите на Гинес, и  рисуван в продължение на месеци от деца, родители, общественици, читатели на библиотеката, представители на различни институции и много други русенци.

Източник снимки: МУЗЕЙ на Комикса


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!