В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал.

В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал.

Четиримата млади математици от Софийската математическа гимназия се завърнаха от Международната азиатска олимпиада по математика за юноши – до 16 години. В състезанието, провело се в град Богор – Индонезия на остров Ява, състезателят Христо Попов спечели златен медал. Със сребърен медал е Мария Делякова. Манол Джамбазов и Виктор Костов спечелиха бронзови медали.

В олимпиадата участваха общо 32 отбора от 10 държави. От България се състезаваха два български отбора – единият е от София, другият е от Бургас. При подбора се явяват 18 човека, след първо представяне остават девет и след следващото представяне остават четири. Благодарение на спонсори децата успяват да пътуват, според правилника децата не трябва да плащат нищо.

Младият математик Христо Попов, който спечели златен медал, сподели, че през последните няколко месеца са положили усилия, решавали са задачи всеки ден и благодарение на добрата подготовка са постигнали добрите успехи. Подготовката по математика изисква труд и талант, признава още деветокласникът.

Мария Делякова, която спечели сребърен медал, изказа своята благодарност към учителките, които са им помагали в подготовката им за олимпиадата. Тя описва своето голямо удоволствие от това да се занимава с математика и неописуемото чувство и удовлетворение, след като успее да реши сложна математическа задача.

Преподавателките Надя Кръстева и Линка Минчева през последните два месеца са се занимавали с подготовката на учениците от Математическата гимназия за състезанието. Учителките споделят, че отличният успех на учениците в това състезание се дължи на дългогодишния труд на децата. Младите математици са започнали да се подготвят за състезанието още преди пет години. След тези добри резултати ще бъдат мотивирани да се представят още по-добре на бъдещите международни състезания. Според двете учителки образованието в България е на високо ниво. „Математиката от години има традиции и те се поддържат“, според учителките.

Младите математици, също така споделят, че не са мислили по въпроса дали ще продължат висшето си образование в България, или в чужбина, но със сигурност ще продължат да се занимават с математика, защото въпреки трудностите, които срещат, тя им носи истинско удоволствие.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!