Bolata_Kavarna_3Както вече знаем, у нас Каварненският залив „Болата“ стана част от Клуба „Най-красиви заливи в света“. Приемането на „Болата” в елитната компания на световните райски кътчета беше решено миналата година в турския курорт Бодрум на годишната сесия на Клуба.

 

Красивият залив „Болата“ се намира в северната част на родното ни Черноморие и край село Българево (това село е най-близкото място до нос Калиакра). Ако се изкачите до върха на скалната стена в посока север – гледката е божествена, вижда се целия нос Калиакра.

 

Допреди двадесет години „Болата“ е бил недостъпен за обикновените хора, тъй като се е използвал от военните – там се е намирала бившата военна станция. Сега вече всички, избрали по-тихото и спокойно място за плаж и риболов, могат да се насладят на заключен между червени скални масиви с множество пещери и красива флора залив. Залив „Болата“ е известено и предпочитано място не само за плажуване, но и за гмуркане.

 

Рекичката, която минава през залив „Болата“, подхранваща се от множество извори, образува устие на лагуна – там, където се влива в морето.

 

bolata4На този красив залив могат да се видят рядко срещаните чапли, воден бик, гмурци, земеродни рибарчета и др. През залива минава единствения в страната главен път на миграция на птиците – Виа Понтика – от Европа към Африка (когато заминават птиците на юг или се връщат).

 

Красивата местност „Болата“ е с древна история. На това място са намерени останки от антични и средновековни селища – 400 г. пр. Хр. Открити са каменни кръгове (не е известно от кой период от историята ни са).

 

В няколко от пещерите в района на залив „Болата“ може лесно да се влезе, идеята е те да бъдат превърнати в туристически атракции на региона, инициатори на тази идея са туристическо сдружение „Каварна“.

 Приоритет на държавата и в частност Каварна е превръщането на залив „Болата“ в едно от най-предпочитаните туристически дестинации в света с нови атрактивни туристически атракции.

Природата на това вълшебно място е неповторима, изваяна по естествен начин, от векове недокосната. Нека да я запазим такава, каквато е, и да я предпазим от недоброжелатели, целящи да забогатеят за сметка на унищожението на природата на България.

 

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!