Международен фестивал на книгата в София

Снимка: Асоциация „Българска книга”

Броени дни остават до началото на Международния панаир на книгата. Той ще се проведе в София и ще е в рамките на 5 дни. Любителите на книгата ще имат възможността да се докоснат до своите любими автори. Националният дворец на културата е домакин на това събитие, което стартира на 10 декември.

Тази година изданието на книжния форум у нас ще бъде доста мащабно. Разположено на четири етажа, то ще събере повече от 200 изложители. Специален щанд ще бъде отделен на почетния гост на панаира – Москва, посветен на руската култура.

На един от етажите ще има изградена сцена, за която е предвидена културна програма. Атрактивно събитие на тазгодишния  форум ще бъде и първият Софийски международен литературен фестивал. Мотото му е „Литература без граници” и представители на седем балкански страни ще се срещат с читатели и автори, за да разискват допирните  точки в културата на Балканите. Идеята на фестивала е да има реална връзка между четящи и пишещи и организаторите се надяват това да се превърне в най-представителният литературен форум в България.

Интересна е и групата на чуждестранните гости по  време на фестивала. Един от тях е известният гръцки писател и сценарист Димитрис Нолас, по чийто сценарий се снима известният филм  „Пчеларят” с участието на Марчело Мастрояни.  Друг известен автор  е Анте Томич. Роденият в Сплит писател и философ е познат с романа си „Какво е мъж без мустаци”. Ще могат да се срещнат още имена като Гоце Смилевски, Владимир Арсениевич и Алеш Дебеляк.

literaturen-festivalЧитатели и гости на събитието ще имат възможността да получат автограф от своя любим писател. Иво Сиромахов, Стела Даскалова, Капка Касабова, Калин Терзийски и още много автори са включени в традиционните „Срещи с автограф”.

В известен столичен клуб са предвидени и поетични вечери, а фотографът Владислав Христов ще представи изложбата си от портрети на световно известни писатели, посетили страната ни.

Откриването на фестивала е на 10 декември с начален час от 11.00ч. в централното фоайе на НДК.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!