Професията на медицинските клоуни започва своето начало през 1986 година в Ню Йорк. Инициативата набира особена популярност след 2002 година, когато в Израел стартира проект, организиран от актьора Давид Бараши, по които са обучени над 111 клоуна, работещи в момента за 29 болници в страната. Всяка година около 200 000 деца и техните родители се срещат с тези клоуни и се усмихват по време на най-тежките моменти от лечението, благодарение на тях . В момента медицински клоуни работят в болници в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада както и в редица европейски държави.

По време на работата си, клоуните оказват психологическа и социална грижа за децата, намиращи се в болницата, но понякога оказват помощ на възрастни пациенти. Основно в забавната си програма парадират болничната рутина, като по този начин помагат на децата да се адаптират към новата ситуация и също така да ги развлекат от болезнените или плашещи процедури. Атмосферата на забавление и смях помага на децата да забравят временно стреса от преживяното.

Проведените изследвания показват, че присъствието на медицинските клоуни помага за намаляването на тревожността в децата и техните семейства, намалява болката и  редуцира възможността за депресия. Понякога премахва дори необходимостта от болкоуспокояващи или упойка.

kri_7465-300x200

В България работят два медицински клоуни – д-р Куку и д-р Пипи. Те се грижат за настроението на децата в Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Янита Кирова и Ива Лапатова са момичета, завършили специалност Театър на движението – Пантомима в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Стартират „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ преди около 2 години, когато се обучават като медицински клоуни в УМБАЛСМ Пирогов. От месец април 2016 започват работа в детските отделения на МБАЛ Национална Кардиологична болница.

В отделението по педиатрия се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, като сред тях са и новородени и недоносени деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственото в София и едно от най-големите

Източник: hearthospital.bg

в България, в което се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация. Смехът е най-древното, най-евтиното и най-познатото лекарство. Не предизвиква странични ефекти. Момичетата го предоставят чрез средствата на пантомимата, клоунадата, кукления театър и чрез фокусите. По този начин създават една по-приятна и по-усмихната среда за най-младите пациенти. Преди няколко месеца д-р Куку и д-р Пипи се включиха и в откриването на учебната година в болницата, където проведоха специален открит урок по здраве.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!