След дълъг период на забвение, античните руини в Гръцката махала на Варна, известни с името Малки терми, бяха основно ремонтирани и отворени за посещения.

Интересно художествено осветление, музика и кинопрожекции под открито небе са сред новите атракции на мястото. След ремонт на една от най-хубавите улици във Варна ул.“Осми ноември“, намиращите се в долната ù част „Малки римски терми“ също възкръснаха за нов живот, за да радват отново варненци и гости на хилядолетния град. Тези два обекта са част от по-голям проект за изграждане на пешеходен ринг – кръгов туристически маршрут в града.

В неделната вечер беше организирано културно събитие, на което под открито небе се изявяваха Димана Сотирова, известният бийтбоксър Moshino, театралната формация „Златното ключе“ и детският фолклорен състав „Шарена гайда“. За финал на вечерта послужиха кинопрожекции на филмите „Варна – царицата на Черно море“ и „Писмо в бутилка“. Културната вечер бе част от националната кампания „Място в сърцето“, която има за цел да подкрепя проекти, свързани с възстановяване и социализиране на емблематични средища и сгради в 12 български града. Варненци вече подкрепиха Малките терми след онлайн гласуване.

Малки римски терми, Варна

снимка:novavarna.net

Останките на термите от III – VI век бяха основно почистени и частично консервирани това лято от варненски музейни работници. Направени са нови информационни табели на български и английски, лятна сцена с шатра и информационен павилион. Малките терми са оградени, за да бъдат защитени от недобросъвестни посетители и бе уточнен начинът, по който ще бъдат охранявани. Облагородяването на Малките терми и районът около тях е на стойност около 300 хил.лв. и е във връзка с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата за 2019 г., каза за Радио Варна археологът Кънчо Григоров – бъдещ уредник на реновирания музей „Малки римски терми”.

Най-голямата римска баня на Балканите е разположена в югоизточната част на морската столица. Част от нея са и Малките терми, които са се намирали до брега на Одесос, извън крепостната стена на древния град. Доскоро това място бе обрасло в бурени, храсти и пълно с боклук, но общината реши да го реновира и облагороди. Заради адаптацията на Малките римски терми бе реновирана цялата ул. „Осми ноември“, а на бул. „Приморски“ бе изграден паркинг за туристически автобуси. Обновената отсечка е и директна връзка с Големите римски терми, които тепърва предстои да бъдат консервирани и осветени.

 

Кратко видео за целия комплекс Римски терми, Варна

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!