Международният конкурс „Карл Нилсен“ е за инструменталисти до 30-годишна възраст. Провежда се под патронажа на кралицата на Дания Маргрете II в градчето Одензе, родното място на Карл Нилсен (1865-1931) – емблематичният датски композитор, диригент и цигулар. Нивото е наистина високо и пред претендентите са поставени сериозни изпълнителски  предизвикателства. В регламента е заложена идеята на победителя да бъдат дадени реални възможности да блесне пред международната публика и критика, което е силен тласък за бъдеща световна кариера – наградата винаги включва записи за реномирана звукозаписна компания, престижни изяви с водещи оркестри и прилична парична сума. От 16 до 22 април 2016 „Карл Нилсен“ се състоя за десети път. В различните години конкурсът се провежда за различни инструменти, като се редуват цигулка, флейта, кларинет и орган. Юбилейното издание бе за цигулари, а ключов компонент в последния кръг – интерпретиране на изключително трудния Концерт за цигулка на самия Карл Нилсен, написан в 1911.

Николай Знайдер: „Имаме удоволствието да наградим Джи Юн Лий и Лия Петрова заедно за първото място. За нас беше невъзможно да разделим тези две отлични цигуларки, еднакво заслужаващи да спечелят."

На 22 април 2016 журито изпада в истинско затруднение след блестящото представяне на финалистите. Сравнително често в големите конкурси за инструменталисти се случва да не бъде присъдена първа награда, а да се присъдят две втори. Този път обаче се взема необичайното решение да се присъдят две първи награди и да не се присъди втора. Президентът на журито Николай Знайдер коментира: „Имаме удоволствието да наградим Джи Юн Лий и Лия Петрова заедно за първото място. За нас беше невъзможно да разделим тези две отлични цигуларки, еднакво заслужаващи да спечелят. Журито е убедено, че те и двете имат вълнуваща кариера пред себе си“. Лия и Джи получават договори за записи с марката Orchid Classics, ангажименти за рецитали и концерти с оркестри в цяла Европа и по 11 000 €.

В момента Лия Петрова е на 25 години. Родена е в София в семейство на музиканти и започва да се обучава още на 4-годишна възраст. На 6 вече свири с различни оркестри. На 8 получава Моцартов медал за най-млад артист на ЮНЕСКО, на 11 е приета в Hochschule fur Musik und Theater в Рощок, на 19 става студент в „Queen Elisabeth“ Music Chapel в Брюксел. Това учебно заведение ѝ предоставя уникалната възможност да свири на оригинален италиански инструмент Matteo Goffriller, изработен през 1690 г. След Брюксел специализира в Берлин, в Hochschule für Musik „Hanns Eisler“. Има изяви с музиканти като Юри Башмет, Рено Капюсон, Марта Аргерич и Миша Майски, участва в някои от най-изтъкнатите фестивали в Европа и концертира като солист с редица изтъкнати оркестри. Трябва да се отбележи, че на практика всички участници в конкурсите от този ранг са подобна биография, така че това е реална селекция на наистина най-добрите – и Лия Петрова е удостоена с първото място. Нашите уважения!

 

 

Добри новини публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от
Statement of Rights and Responsibilities на Facebook
(https://www.facebook.com/legal/terms).


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!