То е на 3 години и породата му е Староанглийска овчарка. Друго наименование, с което е известна тази порода кучета е Бобтейл.

Макар и на пръв поглед да изглежда като обикновено, пухено и сладко куче, всъщност освен тези си качества, Мон има големи отговорности и всекидневни задачи за вършене. Многократната шампионка ежедневно работи като терапевт с децата от детската онкохематология в Пловдив.

Велислава с кучето си Мон

                             Снимка:24chasa.bg

Всъщност, грижовността и приятелското отношение не е нещо нетипично за тази порода кучета. По характер, староанглийските овчарки са интелигентни и социално адаптивни. За тях не е типично нервно или агресивно поведение. Освен това те силно се привързват към хората и затова е дори препоръчително да бъдат сред тях. Макар и при първоначално проявяване на подозрително отношение към непознати, то бързо може да прерасне в приятелство. Типични черти в характера на животното са любвеобилността и прекрасното поведение към децата. Те ясно си проличават при 3-годишната Мон.

Основните ѝ умения се изразяват в способността ѝ да успокоява и развлича малчуганите, страдащи от това тежко заболяване и в същото време ги предразполага към повече общуване и контакти.

Освен, че децата се радват на кучето и се занимават с него, те имат възможност и да го гушкат, защото е изключително любвеобилно.

Всъщност, инициаторка на добрата кауза е стопанката на Мон – Велислава Костадинова, която се посвещава на благородното занимание доброволно и безвъзмездно. Тя няма нищо против да използва и своя домашен любимец в помощ на децата болни от рак.

Заради своята кауза и одобреното ѝ предложение за име на пловдивския зооприют, кмета Иван Тотев награждава Велислава с грамота за „Най-оригинално име на приют”. Името, което Костадинова предлага е „Приятел завинаги”, което вече е не просто предложение, а настоящо име на приюта.

Велислава си признава, че избора на името не е само неин. Мон също има участие. По думите на стопанката кучето също се спира на това наименование. Освен помощниците-доброволци, в пловдивската детска онкохематология, на същото предложение за име на зооприюта се спира и комисията, оценяваща предложенията.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!