Етикетът на виното

Снимка: kukeriwines.com

Бутилка червено вино, произведена от българина Петър Кирилов, ще могат да си закупят сънародниците ни в Америка. Младият технолог е завършил винарство в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Родом е от Тополовград, но от десет години живее и работи в Съединените щати. Негов работодател е винарската компания Meadowcroft wines, където се произвеждат отбрани вина.

Петър обаче създава и своя фирма в градчето Себастопол, където произвежда българско вино от тамошен сорт грозде каберне совиньон. Засега за продажба са пуснати 600 бутилки на цена 79 долара в специално създаден за това сайт. Името „Кукери“ му идва като идея от посещенията му в родния Тополовград и спомените от детските години. На 1 януари по улиците на града всяка година излизат множество кукери, които по традиция гонят злите духове. Петър има желанието да покаже на американците, че България е страна с богата история, древни традиции и славно минало. На етикета на виното е обяснил точно този

български обичай с носенето на маски и кукерски костюми за прогонването на злото. Той избира виното, за да популяризира името на България  и е горд , че благодарение на него много американци научават за страната ни.

Виното е отлежало три години във френски дъбови бъчви, направено с много любов и

Българинът Петър Кирилов

Снимка: Нели Томова, източник: bgnow.eu

високо качество. То е от сорта каберне совиньон, отглеждано в долината Маунт Вийдър, известна  с лозови насаждения. Гроздето от този регион се характеризира с малки зърна, но е концентрирано на танини и специфични аромати. Произведеното вино е с вкус на касис и горски плодове и е по-тежко на вкус.

Щата Калифорния произвежда близо 2,5 млрд. бутилки вино годишно, което е близо до производството на вино във Франция. Интересното е, че  дори и при това производство, САЩ са един от най-мащабните вносители на вино. В страната за година се изпиват 3,5 млрд. бутилки.

Най-големият производител на вино е Франция, следвана от Италия и Испания. През 2012 България регистрира повишаване на винопроизводството с 21.1 % в сравнение с предходната година. Пречка за развитие на този отрасъл в страната ни обаче е слабият маркетинг  и намаляването на лозовите насаждения.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!