автор:DobriNovini.com, снимка:Георги Стефанов

Източник:DobriNovini.com, автор на снимка:Георги Стефанов

Две от седемте български кампании на агенция APRA Porter Novelli Group: „Една легенда оживя“ и „Живей активно“, участвали в петото юбилейно издание на ПР конкурса, са класирани на първо място и са отличени с престижната статуетка– BAPRA Bright Awards 2014 . Агенцията получи още една награда, като бе класирана на трето място за кампанията „Алкохолът е лош шофьор” .

Източник:DobriNovini.com. Снимка:Георги Стефанов

Източник:DobriNovini.com. Снимка:Георги Стефанов

Уникалната крепост „Цари Мали град“ е изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя, което е свидетелство за  древната и богата история на това място. По времето на император Валент (364-378 г.) започва изграждането на римската крепост. Мястото е било стратегическо и затова е избрано, като позволява наблюдение на котловината и защита на западната и част.

Намира се край самоковското село Белчин на хълма Св. Спас, на 15 км от Самоков и 50 км от София. Крепостната стена огражда площ от 9 декара.

снимка: www.cross.bg

снимка: www.cross.bg

Вратите на културно-историческия и духовен комплекс „Цари Мали град“  отварят за посетители през юли 2013 година, след като около 5 милиона лева са изразходвани за реставрирането й. Само за няколко месеца Община Самоков е успяла да привлече хиляди чужденци и българи към съживената антична римска крепост „Цари Мали град“ – единствена по рода си в България.

Разходката на това невероятно място наистина си заслужава. Има няколко начина за предвижване до крепостта – с автомобил, а за любителите на туризма има две еко пътечки – стръмна и по-стръмна 🙂 Или чрез релсов лифт (фуникуляр), от който се открива красива гледка  към река Палакария – долината между Рила и Витоша.

Още с влизането в крепостта посетителите се пренасят в друга епоха – Късната античност. Може да се видят оригинални артефакти като звънци, нашийници, подкови, накити, копчета. Експозиция на стенобитни оръдия и доспехи на римски военни. Реконструкция на облекло на местното население и др.

снимка: www.kmeta.bg

снимка: www.kmeta.bg

Един от най-древните занаяти по българските земи е монетосеченето. Най-многобройните находки от крепостта са монети и битова керамика, което е свидетелство за оживена търговия и култура от IV-VI век . Колекцията включва монети от повечето известни императори. Бронзовата монета-минима на императрица Гала Плацидия е един от най-впечатляващите експонати.

снимка: trydiani.blogspot.com

снимка: trydiani.blogspot.com

Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи и стратегическото кръстовище на два антични пътя. Вероятно крепостта е разрушена през VI век след нападенията на аварските или готските племена.

Входът за посетители е 4 лева, за студенти, ученици и пенсионери е 2 лева, за деца под 7 години и за хора с увреждания, входът е безплатен.

Видео от крепостта Цали Мали град с подробни исторически бележки.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!