Росен Росанов, кмет на с. Буковлък

Росен Росанов, кмет на с. Буковлък

Ако беше “милионер” или извън закона, сигурно щеше да е много известен и да е център на вниманието.
Росен Рoсaнов упражнява професията – кмет, т. е. държавен служител. Освен кмет на плевенското село Буковлък, също така е и бивш полицай, пазител на реда, защитник на природата, възпитател, психолог и баща, който няма особено много време за личния си живот, поради обществените си ангажименти или както хората го наричат – “Бърза помощ”. Още хората му казват кмета-шериф.

Вече трети мандат Рoсaнов управлява селото, състоящо се от 5000 жители, от които 3500 са роми. Това е най-голямото село в плевенския регион. Той е обичан и уважаван от всички хора там – както от ромите, така и от българите. За него няма определен работен ден и час, денонощно е на разположение на жителите от с. Буковлък. Бди като орел и почти не спи, за да пази реда в селото. Готов е да се впусне в битка, дори и заради откраднати буркани с компот и туршия в мазето на някоя стара жена, защото знае колко ценни са те за хората, които живеят в нищета. От доста време, благодарение на кмета и сътрудничеството му с полицията от Плевен, кражбите в селото са сведени до нула.

Вълнува се от проблемите на всички, нуждаещи се от помощ и се опитва да помогне с каквото може. Както сам казва: В моя речник няма думите „не може“ и „не става“, винаги има начин. Хората от селото непрекъснато му се обаждат за проблеми от всякакъв характер, а той се стреми да намери правилното решение. “Кмете, само ти можеш да ни помогнеш”, така му казват хората. Росен Росaнов познава абсолютно всички жители в селото по име и фамилия.

Непрекъснато се случват разни неща в селото. Неотдавна жена извела 6 деца навън в 3 през нощта. Били изгонени от роднините си и нямало кой да ги защити, а баща им бил в затвора. Няколко семейства останали без покрив над главите си след наводнение, а други десет семейства им изгорели домовете и останали на улицата. Добросъвестният кмет бързо задействал нещата и ги подслонил, направил лагер като градче.

Преди време кметът хванал мъж да си мие колата с вода от чешмата. “Пазим и капката вода”, скарал му се кметът. “На баира сухи чешми, а при тебе – езеро!” След тези думи на кмета, нарушителят сам потънал от срам и се зарича повече да не се повтори.

Горд е с това, че е успял да съхрани училището в селото и да го напълни с деца. Постоянно обикаля домовете на неграмотните родители, които не искат и да чуят за образование, опитвайки се да ги убеди, че без образование децата им няма да имат добро бъдеще и няма да могат да си намерят работа. Ако не пуснат децата си на училище, помощите им ще спрат. Росанов успява да прати 450 ученика в класната стая, лично е завел около 60-ина. Около 115 деца посещават детска градина.

Когато види някой да хвърля отпадък там, където не му е мястото, веднага му прави забележка. Така е отучил всички от лошия навик, затова и улиците на село Буковлък блестят от чистота и ред.

С две думи какво казват хората за кмета си Росен Росанов: той е като “Бърза помощ”. “Не си го даваме”, споделят още хората. Още след първият си мандат, на следващите кметски избори той печели невижданите 98% подкрепа от селото. Росен създава една истинска образцова общност, в която независимо от етническите различия хората живеят мирно и задружно и във взаимно уважение.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!