Русе е град на първите неща. Тук са се състояли 121 премиери, които го славят като град – новатор.
На 9 юни 2015 година в Русе стартира първото издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури ,Русе‘ 2015. Той се организира от Община Русе и Общинска Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Международният фестивал на пясъчни скулптури беше официално открит от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов с огнено шоу. С това стартира състезанието по пясъчно скулптиране, което ще продължи до 20 юни.
Темата на фестивала е „КИНО“, избрана неслучайно. Тази година Седмото изкуство отбелязва юбилей – 120 години. А в Русе се е състояла първата в България прожекция през 1897 година (само година и два месеца след първата такава, в Париж).
В този фестивал участие са заявили 10 майстори на скулптурата от седем държави – България, Чехия, Литва, Русия, Япония, Латвия, Украйна. Ще видим 10 скулптури с височина 2 м и основи с размери 3 на 3 метра. Гостите и зрителите ще могат да наблюдават всеки момент от работата на състезателите. Очакваме да бъдат пресъздадени едни от най-известните персонажи от кинолентите през годините като Мерилин Монро, Чарли Чаплин, Уди Алън, Индиана Джоунс, Мария Антоанета и др.
На площадката на фестивала – кея на гр.Русе, вече има над 610 тона пясък. Тук още от 1 юни работят екипи от асистенти на скулптурите, заедно с екипи от общинските фирми „Русе Арт“, „Паркстрой“ и „Комунални дейности“.

 

Международен фестивал на пясъчни скулптури, източник:Facebook,снимка:Цветомир Цветанов

Международен фестивал на пясъчни скулптури, източник:Facebook,снимка:Цветомир Цветанов

Консултанти на фестивала са двама световно известни творци, отличени с многобройни международни награди в Европа, Азия и САЩ. Техни творби има в много частни колекции в България, Русия, Германия, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ и др. Това са скулпторите Руслан Коровков от Русия, който вече е добре познат и на публиката в Русе от участието си във фестивала на ледени фигури РУСЕ АЙС ФЕСТ през декември 2014г. и скулпторът Ирина Тафлевская от Украйна.
Състезателите са едни от най-добрите майстори в това изкуство. Сред тях ще видим и русенеца Даниел Кънчев, носител на десетки национални и международни отличия. Малко са хората, които знаят, че той не само е участвал безвъзмездно във възстановяването на паметници и скулптури в Русе, но е и влагал свои лични средства в това.
Сред гостите на фестивала ще видим Кацухико Чаен от Япония – световен шампион по пясъчно скулптиране, който е собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония.

Международен фестивал на пясъчни скулптури ,Русе‘ 2015  ще бъде съпътстван от музикално-сценична програма, с която можете да се запознаете на фейсбук страницата на фестивала. Там ежедневно ще се отразяват  новините за участниците в събитието.

Кратко любителско видео от работата на пясъчните майстори.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!