Какво е чувството да управляваш близо 500 състезателни автомобила с мощност около 120 000 конски сили? Звучи невероятно, но това е факт за българина Марио Бакалов. За своите тридесет и четири години той е надминал и най-смелите мечти на повечето хора по света.

Марио е първият българин пилот, който управлява най-големия пътнически самолет – Airbus A380. Гигантът впечатлява и с размерите си, и със супер лукса, който предлага на борда. Височината на самолета е равна на височината на осем етажна сграда, а броят на пътниците е петстотин и петдесет, от тях двадесет и четири души са екипаж. Седалките в самолета се превръщат в легла при нощните полети, а на пътниците се дават пижами за спане.

Марио Бакалов пилотира огромния Airbus за осми път, като първият му път е бил с дестинация Франкфурт – Хюстън през месец април. Българинът е преминал през двумесечен курс на обучение в световния лидер „Луфтханза“, за да получи лиценз да пилотира най-големия пътнически самолет в света. Самолетната компания има още 11 летателни машини Airbus  A380, които са най-новото постижение в авиационната техника. Airbus A340

Българинът е горд със себе си и казва, че това е сбъдната мечта за него. Преди да получи ценз да пилотира огромния пътнически самолет A380, той е управлявал по-малкия А340. Марио разказва, че е трудно да опише с думи, чувството да вдигне от земята близо 560 тона и да полети във въздуха. Airbus A380 има четири свръхмощни мотора, дължина около 73 метра. Крилете на самолета са също огромни – ширината им е цели 80 метра.

Бакалов разработва собствен проект за екипажите в случай на инцидент. Той представя идеята си първо екипажът да обсъди инцидента и след това да извика помощ. Смята, че презентацията му е добре посрещната от мениджърите на „Луфтханза“, и че скоро проектът му ще влезе в сила.

На следващото кратко видео можете да видите представяне на възможностите на самолет A380 на авиошоу.

[youtube id=“ixTygrmVXfw“ width=“600″ height=“350″]


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!