Огледалце, огледалце… коя е най-красива на света?

Част от приказка, която днес учените преобразуват в метод за подобряване на човешкото здравословно състояние. На пръв поглед, тази идея звучи отнесено и неаргументирано… досега.

Науката и медицината не се занимават с митове и поверия, свързани с огледалата, а доказали се учени от целия свят изследват медицински явления, свързани с отражението на образа в огледалната повърхност.

Освен при психосоматични заболявания огледалната терапията се препоръчва при инфаркт, инсулт, аутизъм. Защо? Конкретно при хората, които имат проблеми с движенията на крайниците си след инсулт методът работи така: поставя се огледало между здравия и проблемния крайник на пациента. Той наблюдава движението  на здравия си крак или ръка, а огледалните неврони в мозъка му възприемат това действие като движение на засегнатия крайник. Тази илюзия заблуждава мозъка и той започва да мисли, че и болната част от тялото се движи. Така мозъкът „запомня“ как да използва увредената част отново и състоянието на пациента се подобрява значително.

Огледалните неврони са мозъчни клетки, които се активизират, когато правим нещо или наблюдаваме някой друг да прави същото. Това е и една от причините децата да копират жестовете и поведението на родителите си. Способността за имитиране е отговорна и за чувството на състрадание, както и за усета ни какви са настоящите намерения на хората, с които общуваме.

Една от причините за трудната комуникация на хората, страдащи от аутизъм е, че те имат намалена активност на огледалните неврони. Огледалният метод е лесно приложим. Чрез експерименти на учени от Калифорнийския университет в Дейвис, е доказано, че развитието на бебетата с аутизъм се повлиява положително чрез занимания по време на игра, къпане и други. Мозъкът в ранна бебешка възраст е „по-гъвкав“ при усвояването на социални умения, точно заради това методът „огледало“ би бил добра идея.

Начело на първите учени в тази насока са и

Терапията в действие

Източник на снимка:defense.gov

талианският невропсихолог и невробиолог Джакомо Ризолати и новосибирският академик Казанчеев. В експериментите на Казанчеев са участвали жени, които след опитите споделят, че се чувстват значително по-добре. Жените, имащи артроза и други ставни заболявания получават дългосрочни облекчения. Терапията с огледала е успешно въведена в медицинската практика.

Любопитно е, че този метод е патентован към днешна дата като откритие. Важно е да се уточни, че при проведените опити Казанчеев е стигнал до извода, че прекаленото гледане в огледалото може да има обратен ефект. Както всяко друго лечение, така и лечението с огледала трябва да следва конкретна програма на изпълнение и да не се прекалява с взирането.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!