Adventure Racing е изключително трудно състезание, в което участниците изпитват своите граници на издръжливост и психическата си устойчивост ден след ден, с твърде малко или почти никаква почивка.

Провелото се тази година в Еквадор издание бе сред най-силните сезони, но приключенският формат ще бъде запомнен не само с трудния си и екзотичен терен, но и с историята за едно куче, което изненадващо се сдоби със семейство… и отбор.

Това е историята на Артур – четириног бездомник с неизвестен произход и възраст. Никога не е имал свое семейство, дори не е живял в дом – дните му са минавали в ежедневна борба за оцеляване край планински села в Еквадор. Едва ли някой днес щеше да чуе за това куче и да се вълнува от съдбата му, ако не беше голямото му и вярно сърце… както и на няколко шведи.

История за истинско приятелство: губиш състезание, печелиш верен другар

Снимка: http://gearjunkie.com

Съдбата пресича пътя на Артур с този на шведския отбор по време на последното издание на Adventure Racing. И така неочаквано се зародило истинско приятелство, започнало с късче споделена храна. По време на кратка почивка, преди да поемат дълъг преход през джунглата, капитанът на шведския тим Майкъл Линднорд забелязва мърлявото бездомно куче и му подхвърля малко от храната си. С този жест мъжът все още не подозира, че си е спечелил безрезервната вярност на четириногия гостенин.

На няколко километра след началото на дългото пътуване в трудно проходимата джунгла, екипът забелязва, че кучето не просто се навърта около тях, а съвсем целеустремено ги следи. Това е изключително напрегната част от състезанието, която включва пресичане на блатисти местности и лазене през кални терени, но въпреки това Артур неотклонно ги следва. Кучето не се отказало и дори когато състезателите стартират етапа с велосипеди, а когато изтощението завладява отбора, новият им приятел успявал да вдигне тонуса на състезателите и ги сплотявал още повече.

История за истинско приятелство: губиш състезание, печелиш верен другар

Снимка: http://gearjunkie.com

При етапа каране на каяци, по препоръка на организаторите, шведите все пак оставят кучето на брега, но то се хвърлило във водата и продължило да ги следва плувайки. Капитанът не издържал и го качил в лодката.
„Включването” му в състезанието обаче създало допълнителни изпитания на отбора. Четириногият „състезател” нееднократно скачал да лови риба и непрекъснато се изпречвал на движението на греблата. Съществувала реална опасност да бъде ударен фатално, но благодарение на състезателите, това не се случило. От ледената вода обаче Артур се разболял и се наложило шведите да се грижат за него в каяка.

Заради допълнителния „товар”, шведите финишират 12-ти, но не съжаляват за решението си да се погрижат за Артур. Дори напротив – след края на състезанието им било трудно да се разделят с новия член на отбора си и правят всичко възможно да го вземат със себе си.

История за истинско приятелство: губиш състезание, печелиш верен другар

Снимка: http://gearjunkie.com

Първоначално шведската ветеринарна служба била категорична, че кучето не може да придружава отбора, но състезателите не се предали и пред това препятствие. Поставили навреме необходимите ваксини на Артур и му извадили документи с които да напусне Еквадор и да ги последва на Стария континент.
„Отидох в Еквадор за да спечеля състезание…. Вместо това се прибрах с нов приятел” – разказва с усмивка Майкъл Линднорд.

Шведският тим е публикувал няколко снимки, които показват Артур на летището заобиколен от развълнувана тълпа и множество камери, преди да отпътува за новия си дом.
Някогашният бездомник днес си има стопанин, верни приятели, уютен дом и гордото име Артур, което напълно подхожда на малкия борбен рицар без броня.

Запознайте се с Артур – смелчагата от Еквадор:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!