Естония стартира публичните тестове на революционната платформа за дигитална идентичност: e-resident.gov.ee. Това е първа стъпка към целта на Естония да създаде истинско електронно общество. Трябва да отбележим, че това е и първата страна, която подкрепя електронната идентичност на гражданите.

Електронна идентичност в ЕстонияРепублика Естония е първата държава в света, която предлага e-Residency или електронна идентичност за всеки, който желае да управлява, независимо от местоположението, онлайн бизнес. Ползвателите могат да регистрират онлайн компания, да управляват сметки, да имат достъп до световни услуги за разплащания, да декларират данъци, да управляват отдалечено компания и да подписват документи и договори, чрез електронен подпис.

За реализацията на проекта е било нужно правителството да организира държавните институции, да започнат, да работят координирано помежду си. Очаква се, всяка нова регистрация да не отнема повече от десет минути. След като се заплати първоначалната такса, следва проверка на личните данни. Готовата „digi-ID” карта, може да получите от посолство на Естония.

До скоро сайтът беше затворен, за да бъде тествана неговата сигурност, но след издържаната проверка, вече всеки може да се регистрира. Някои от услугите, като откриване на разплащателна сметка и регистриране на онлайн компания, изискват пътуване до Естония, но екипът зад проекта работи върху подобряването на услугите.

Чрез този портал Естония развива своята дигитална икономика, привлича нови инвестиции и свързва различни бизнес организации. Това е възможност за всеки бизнес, който има някакви бизнес отношения с Естонски компании.

До момента има повече от 1500 регистрирани потребители от 73 различни държави. Повечето от тях са Естонски граждани, но има и повече от 18 000 регистрирани потребители за новинарските емисии на електронната платформа.

Електронна карта за електронна идентичност в ЕстонияТрябва да отбележим, че картата не е документ, който ви дава право на гражданство, данъчни облекчения, право да пребивавате в Естония или ЕС.

Има няколко добри примера, при които големи бизнес предприемачи са част от платформата: Paul Bragiel – съосновател на Естонския акселератор Gamefounders, разширяващ се към Азия, Michael Jackson – бивш топ мениджър в Skype и Fadi Bishara – едно от големите технологични имена.

„e-Residency” е добрият пример за електронна система, която спестява разходи и време на своите потребители, очертаваща бъдещето на глобалната икономика.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!