Искало ли ви се е да протегнете ръка и да докоснете звездите? Колкото и далеч да ни се струва необятният Космос, скоро ще може да се потопим във Вселената благодарение на нов планетариум в Пловдив. Уникалният 3D проект е готов и ще бъде установен в Природонаучния музей в зала „Геология”. Интересното е, че подобни 3D планетариуми има само на две места в света – един в САЩ и един в Италия. Това означава, че България се нарежда на трето място и това ще бъде един наистина забележителен проект за страната ни и се очаква с тази нова придобивка да се привлекат все повече местни и чуждестранни посетители.

Директорът на музея в Пловдив разказа, че за момента се събират всички нужни документи, за да се 3D планетариумреализира този проект. Ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането на планетариума, като за момента в конкурса са заявили интерес две чуждестранни фирми. Едната е италианска, а другата – френска. От бюджета на община Пловдив ще бъдат отпуснати 300 хиляди лева за реализирането на 3D проекта. От ръководството на Природонаучния музей потвърдиха, че в новия планетариум ще бъдат прожектирани различни филми за планетите и за Kосмоса. Освен това са предвидени и епизоди в научно-популярна тематика. Ще бъде изграден купол от фибро стъкло, към който ще се насочват 3D прожектори и ще бъдат показвани филмите.

Природонаучният музей в Пловдив е основан 1960 година и е най-големият музей в областта. Десет години по-късно през 1970 година музеят е издигнат на по-високо научно ниво и се появява зала „Геология”. Тя е най-голямата зала и е събрала на едно място различни уникални минерали. В музеят отделно помещение има за библиотека. Днес тя разполага с 7740 тома книги на български, руски, немски, английски език. Пловдивският природонаучен музей е и единственият в света с експонат на цял скелет на пещерна мечка, открит преди около 4 години над град Пещера.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!