Най-новата придобивка на Габрово – единствен по рода си у нас и на Балканския полуостров – Интерактивен музей на индустрията, влиза в надпреварата за „Сграда на годината“ след покана от организаторите на престижния национален конкурс. Обявеното през 1986 г. за недвижима културна ценност с местно значение здание на музея, е претендент в сектор „Сгради – паметници на културата“.

Интерактивен музей на индустрията - последната гордост на габровци (видео)

Снимка: http://www.gocenter.bg

Габровци са доволни, че след като десетилетия тъне в забвение и разруха, красивата аристократична сграда на Интерактивния музей се връща към живота в пълния си блясък. Реконструкцията, която по правило не трябва и не нарушава архитектурният ù облик, е факт благодарение на спечелен от Община Габрово проект по ОП „Регионално развитие”.
В действителност, това е старата сграда на Историческия музей в Габрово, но днес тя е напълно преобразена, покривайки най-модерните изисквания в музейното дело и съчетавайки разнообразни съвременни технологии. Чрез богатите експозиции, разположени на четирите етажа, посетителите могат да научат видовете промишленост и занаяти, донесли в миналото славата на Габрово като „българския Манчестер“ – кожарството, тъкачеството, грънчарството, ковачеството, дърводелството, гайтанджийството, ножарството.

Интерактивен музей на индустрията - последната гордост на габровци (видео)

Снимка: http://www.gocenter.bg

Видеа, виртуални гидове и декори разказват за пътя и развитието на индустрията в габровско в три раздела – „Индустриализация“, „Социализъм“ и „Настояще“. Вероятно най-атрактивното предложение за жителите и гостите на град Габрово, е ефектното вечерно шоу, включващо прожекции върху фасадата на музея, реализирани чрез 3D мапинг технология.
Това, което предоставя като информация музеят, наистина е повече от впечатляващо – поднесен ни по уникален начин виртуален разказ, проследяващ процъфтяването на Габрово и превръщането му в стратегическа индустриална област.

Интерактивен музей на индустрията - последната гордост на габровци (видео)

Снимка: http://www.gocenter.bg

Градската управата се надява в перспектива новото музейно съоръжение да привлича повече посетители в града, тъй като са наясно, че туризмът в момента е най-водещата световна, а и национална индустрия, която освен приходи, гарантира нови работни места и развитие на регионите.

Проектът на общинската администрация за реконструкцията на Интерактивния музей е финансиран с три милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Но освен обновяването на сградата на бившия исторически музей, проектът покрива реновирането на общо десет национално значими обекта, сред които са етнографски музей на открито „Етър“, архитектурно -историческия резерват „Боженци“ и Дечковата къща в Габрово. Възродена е Балканджийската мандра в комплекс Етъра, а в Боженци е извършена реставрация на административна сграда, на двете школа – старо и ново, на къщата „Дончо Попа”, както и „Митьо Станев”.

Интерактивен музей на индустрията - последната гордост на габровци (видео)

Снимка: http://www.gocenter.bg

Габровският Интерактивен музей има всички показатели за успешно представяне в конкурса „Сграда на годината“, чиито финален етап – награждаването, ще се проведе през декември. Основните критерии по които журито оценява кандидатите включват освен строителството, външното и вътрешното състояние на сградата, но и ползите за обществото и влиянието върху околната среда.

Вижте интересно видео с 3 D maping ИнтерАктивен музей на индустрията в Габрово

 

 

 

 

Друг претендент за Сграда на годината 2014 е детска градина Жирафче във Варна, за която сайтът Добри новини вече писа.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!