Компанията Google представиха своя прототип на автомобил с изкуствен интелект, който се управлява изцяло от компютър.

Колата е двуместна и няма кормило и педали. Управлява се напълно автоматично от мощен бордови компютър, който събира данни за околната среда, чрез множество сензори извън колата.

Снимка:offnews.bgПроектът самоуправляваща се кола (Self-driving car project) е част от лабораторията на Google X и е прототип,  но от Google обявиха, че възнамеряват да направят още около 100 бройки това лято.

Колата на Google е създадена в партньорство с компаниите Toyota и Lexus, като е взаимстван дизайнът на марката Fiat 500, който може да бъде определен като сладка количка 🙂

Въпреки че се управлява съвсем автоматично, колата има и авариен ръчен контрол при отказ на компютърната система.

Основната цел на Google е да създаде автомобил, който е по-сигурен от този, управляван от човек.

Друга съществена иновация е фактът, че автомобила е екологичен – изцяло електрически двигател и части на колата направени от рециклиран материал.

 

След множество тестове, от фирмата поканиха няколко души извън екипа на Google, за да тестват новата колата.

.

Ако харесвате автомобилите и различни интересни превозни средства, включете се във Facebook групата Колите.

.

Видео от тези тестове на хората можете да видите тук:

За един ден видеото за автоматичната кола има над 3,2 милиона гледания.

„Седиш си и не правиш нищо. Тя знае кога да тръгне и знае кога да спре“ – сподели една от участничките в тестовете.

Други участници бяха очаровани от начина, по който колата плавно намалява преди завой и как ускорява след излизане от завоя. Скоростта е съобразена така, че да носи максимално комфортно усещане и без да има излишно забавяне.

И още едно видео за хората, които се интересуват от технически подробности. Демонстрация на английски как колата се справя с обработване на информацията за движещите се обекти и за заобикаляне на препятствията по пътя.

Очевидно Google много се гордеят с новото си постижение и казват, че това е едва първата по-значителна стъпка в създаването на по-сигурни за управление коли.

Ако желаете да научите за продължението на проекта, може да кликнете тук: Автоматичната кола на Гугъл вече се движи по пътищата (видео)

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!