Нова социална инициатива се появи на медийния хоризонт през изминалите дни. Идеята е на фондация „Заслушай се“, а иновацията е в подкрепа на хората с увреден слух.
Под мотото „Всяка дума стига до теб“ се крие потенциалът на мобилно приложение, насочено към по-добро социално и образователно внедряване на хората в неравностойно положение.

Иновацията е насочена към всички хора, които изпитват затруднения при комуникацията си в ежедневието, работната среда или образователната система. То осигурява по-добър и ефективен начин за достигане на информацията до глухонемите, което разрушава бариерата между полуразбирането и пълното разбиране на информация.

Революционната технология, създадена с подкрепата на Samsung България предлага трансформиране на устна реч към писмен текст в реално време. За момента за прехвърлянето на информацията се разчита на стенограф. Предоставянето на услугата е в своето начало, като ще бъде стартирано в столицата в специализирано училище. Организаторите имат изграден план на проекта като през 2017 година ще се разрасне. Прогнозите са, че през 2019 година ще е набавена достатъчно голяма критична маса от думи и фрази, което ще улесни още повече участниците в това технологично чудо. До две години целият процес по изготвянето на услугата ще бъде напълно автоматизиран и възможно най-достъпен.

Водени от желанието да реализират социалната си кауза екипът на „Заслушай се“ и техният технологичен партньор ще предоставят безплатни таблети на хора с увреден слух, които са социално слаби.

Екипът на "Заслушай се" с представителя на Samsung

Източник на снимка:zaslushaise.bg

Мисията на фондацията е да изгради мост между нечуващото и чуващото общество чрез информационните технологии. Идеята да направи живота на хората с увреден слух по-пълноценен е в основата на социалната промяна, която основателят и екипът на фондацията желаят да постигнат. Устойчивото им решение е добър пример.
Социалната иновация участва в конкурса ПРОМЯНАТА 2016/2017. Хората, които искат да подкрепят каузата на своя фаворит могат да го направят до 30 ноември, а окончателният победител ще бъде обявен на 5 декември. Победителят ще получи финансиране от 30 000 лв., а останалите двама финалисти по 15 000 лв.
„Всяка дума стига до теб“ не е първата социално отговорна инициатива под ръководството на екипа на „Заслушай се“. Фондацията е победител във второто издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Nova Broadcasting Group и фондация Reach for Change – ПРОМЯНАТА 2015/2016.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!