Проект по програма „ Региони в растеж” предвижда инвестиране на 112 милиона евро за туризъм в България. Това съобщиха от Министерството на икономиката и потвърдиха, че първото финансиране ще бъде за „Виа Траяна Балканика”.

Какво е „Виа Траяна Балканика”?  Това е проект за изграждането на туристически маршрут от двете страни на Стара планина, проследяващ най-древния път от римско време в България. Това е пътят Виа Траяна, който години наред е свързвал Рим и Близкия изток. Счита се, че римският император Улпий Траян е минавал често през този път и точно там е бил разположен гарнизон от 500 войници и офицери през ­­2-3 век. Смята се още, че името на българския град Троян произлиза от този исторически факт.Беклемето

Общините Троян, Сопот, Хисаря и Карлово са заявили участие в мащабния проект. „Виа Траяна Балканика” предвижда още организирането на планински туризъм, тъй като в района на Беклемето се задържа най-дълго снегът през зимата. Хисаря пък ще бъде курортът, предлагащ  SPA туризъм. Градът се намира в централната част на България и е известен със своите 22 минерални извора. Те произхождат от римско време и са били предпочитано място за релаксиране и лечение на римските императори. Водата се смята за изключително лечебна, с различни физико-химични характеристики. Освен това в града се поставят основите на балнеолечението в България. Карлово и Сопот ще се включат в проекта със своето богато историческо наследство. Предвижда се град Казанлък също да се присъедини към „Виа Траяна Балканика”, за да предложи на туристите посещение на известните в цял свят насаждения с рози, също СПА процедури с розово масло и други натурални продукти.Хисаря

По този начин проектът ще се превърне в целогодишно предлагане на различни туристически продукти и ще представи страната ни като много атрактивна СПА дестинация с културно-историческо наследство.

Маршрутът „Виа Траяна Балканика“ има и стратегическо местоположение – летище София е на час и половина път, летище Пловдив – на около 50 минути от туристическата дестинация.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!