Нов космически проект, наречен Breakthrough Starshot, ще изпрати за първи път космически кораб до друга звездна система.

breaktrough-starshotПреди час на пресконференция, която се предаваше на живо и в Youtube канал, бяха съобщени подробности за проекта. Известният астрофизик Стивън Хокинг, руският милиардер Юрий Милнер, който ще финансира начинанието и техни колеги, отговаряха на въпроси на журналисти. Имаше над 40000 зрители онлайн.

Проектът Breakthrough Starshot има за цел да разработи „нано космически кораб“ – малка роботизирана космическа сонда, която използва светлинен импулс от лазерни лъчи, който да ускори апарата до 20% от скоростта на светлината.

Бяха съобщени подробности за проекта, като най-впечатляващото е, че космическият апарат ще достигне скорост от около 1/5 от скоростта на светлината (60000 км/сек.). Целта е да се достигне най-близката звезда до нашето Слънце. Това е звездата Проксима Кентавър (обозначава се със знака α),  която се намира на разстояние от около 4,225 светлинни години (което е около 40 000 милиарда километра). Една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година. До този момент подобна скорост беше немислима и най-бързият от съществуващите в момента космически кораби ще пътува до там около 30 000 години. Сега това разстояние ще бъде изминавано за около 5 години.

Използвайки най-новите нано и оптични технологии, създадения от екипа кораб ще може да достигне Проксима Кентавър за 20 години и да изпрати обратно снимки на всички планети, открити в звездната система. Корабът ще бъде миниатюрен и ще бъде задвижван от светлинно “платно”, към което ще бъдат насочени от Земята множество мощни лазери. Технологията до момента присъстваше в някои фантастични книги и все още не е тествана достатъчно, но редица учени я приемат за много перспективна.

Кратко видео за начина на работа на космическото светлинно платно.

 

„Днес, ние се ангажираме с този следващ голям скок в космоса“, заяви Хокинг по време на пресконференцията. „Защото ние сме хора и нашата природа е да летим.“

„Земята – е чудесно място, но тя не може да съществува вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, – каза Хокинг.

По-късно Стивън Хокинг съобщи на страницата си, че създателят на Facebook, Марк Зукърбърг също се е присъединил към новата инициатива.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!