В последните седмици една добра новина се разнесе по целия свят. Тя идва Пало Алто САЩ и по-точно от компанията “Tesla”. На пресконференция, състояла се в Лос Анджелис, изпълнителният директор Elon Musk съобщи за новата разработка на компанията – Powerwall.

Това е батерия за дома, която се зарежда, чрез използване на соларни панели. Така вие може да захранвате вашите електроуреди през вечерта или да не прекъсвате своята работа при внезапно прекъсване на електричеството. Основни предимства са автоматизацията, малката големина и лесното монтиране.

Основаната идея е, че в денонощието най-голяма електрическа енергия се генерира през светлата част на деня, когато вие сте на работа и не сте във вашия дом. До сега енергията от соларни панели, често се продава на електроразпределителната компания, която след това отново я продава на вас – в случая сутрин и вечер, когато се използва най-много ел.енергия.

Чрез използването на батерията, вие избягвате електроразпределителната компания като посредник и имате възможност да използвате генерираната енергия, когато пожелаете и не трябва да се съобразявате с нощни/дневни тарифи.

Батериите имат гарантиран живот от десет години, можещи да осигурят нуждата от енергия на повечето домакинства. Предлага се възможност и за обединяване на няколко батерии, за съхранение на повече енергия.

Самата система се състои от соларни панели, Powerwall батерия и инвертор, който да преобразува постоянния ток от панелите и от батерията в променлив ток за домашните устройства.

Какво означава това за българския потребител? На първо място по-голяма независимост от ЕРП дружествата, качествена енергия и разбира се по-ниски сметки.

Самото представяне на Tesla Powerwall може да видите тук:

 

https://www.youtube.com/watch?v=yKORsrlN-2k


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!